"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Flavors of Bonaire

Zaterdag, 10 februari, 2018

Geschreven door: Rick van den Broek
Artikel door: Esther Out

Een tropisch kookboek

[Recensie] De Cariben. Iedereen heeft daar zo zijn eigen tropische fantasieën bij. Zon, zee, briesje, fel gekleurde bebouwing, vrolijke cocktails en seafood. Zelf ga ik het de komende zomer in real life zien omdat we familie gaan bezoeken die voor een aantal jaar op Curaçao is neergestreken. U begrijpt natuurlijk wel dat ik daar helemaal geen zin in heb! Maar dit terzijde.

Bijna tien jaar brachten chefkok Rick van den Broek en zijn vrouw Kim door op het wonderschone Bonaire. Ze runden daar Restaurant At Sea dat na twee jaar al verkozen werd tot beste restaurant van de Cariben. Daarnaast runden ze La Cantina en een bierbrouwerij waar het eerste Bonairiaanse biermerk geïntroduceerd werd: Bonaire Blond.

Tien jaar kookte Van den Broek met al het moois en lekkers dat het eiland te bieden had en haalde hij alles uit de producten die voorhanden waren, want werken op een eiland brengt natuurlijk ook beperkingen met zich mee waar je creatief mee om moet kunnen gaan. In Flavors of Bonaire vertelt Van den Broek over de producten die hij ontdekte, zoals bijvoorbeeld de moulo. Een klein visje dat in de visserij wordt gebruikt als aas, maar dat zelf ook een heel lekkere makreelachtige smaak blijkt te hebben. Van den Broek ontwikkelde een aantal recepten met het visje dat bij de zoutpier op Bonaire gevangen wordt. In Flavors of Bonaire lees je wat je allemaal met het visje kunt doen.

Van den Broek vertelt ook over de lionfish, een lelijkerd in meerdere opzichten. Niet alleen heeft hij een creepy uiterlijk, maar hij bedreigt met zijn vele agressieve soortgenoten ook de grote diversiteit aan koraalvissen in de Cariben. Er wordt dus veel op gevist om te voorkomen dat de koraalriffen eraan gaan. De lionfish blijkt gelukkig een lekker visje te zijn, dus als veel chefs nou gaan koken met met deze lelijkerd krijgen we toch nog een win-win situatie.

Boekenkrant

Verder vind je in het boek verhalen van mensen die wonen en werken op Bonaire en een link hebben met eten en drinken. Zo lees je bijvoorbeeld over Jeroen van der Kroft die de brouwerij runt, over Luigi Eybrecht die op lionfish jaagt en over Popo Morales die een boomgaard vol tamarides en andere vruchten heeft en daarvan ijs en sappen maakt.

Met al deze producten heeft Van den Broek gerechten ontwikkeld en veel daarvan staan in dit boek, begeleid door prachtige en kleurrijke foto’s van de gerechten, maar ook van het eiland. Hij vertelt hoe je de gerechten zelf thuis kunt maken en hoe je de bordjes prachtig op kunt maken zodat de gerechten goed tot hun recht komen. Bij veel recepten staat een QR-code die je kunt scannen en dan krijg je nog veel meer te zien en te lezen over de producten en de producenten.

Is Flavors of Bonaire een boek om echt uit te koken? Misschien niet voor iedereen. Je zult namelijk voor een aantal ingrediënten echt wel wat moeite moeten doen om ze te vinden en dan is vaak alleen voor echte culy’s geen moeite te veel. Daarnaast gaat het over de verfijnde keuken en daar moet je van houden. Het is wel een heel inspirerend boek voor iedereen die de regio gaat bezoeken en benieuwd is naar de lokale smaken. Zelf ga ik in ieder geval eens aan de slag met het gerecht ‘duck in the cornfield’ en ook naar het geitenstoofvlees ben ik erg benieuwd.

Inmiddels zijn Van den Broek en zijn vrouw terug in Nederland en neergestreken in Doetinchem. Zij runnen daar Orangerie De Pol, waar ik absoluut een keertje aan ga schuiven!

Eerder verschenen op Kookboekennieuws