Florida

Vrijdag, 16 augustus, 2019

Geschreven door: Lauren Groff
Artikel door: Istvan Kops

Liefdevolle observaties van het menselijk tekort

[Recensie] De bijnaam van Florida is The Sunshine State. Het is een staat waar veel oudere Amerikanen heen gaan om daar van hun oude dag te genieten en waar veel toeristen hun vakantie vieren in allerlei themaparken en zonovergoten stranden. Toch is er ook een keerzijde aan deze staat waar maar weinig aandacht aan wordt besteed. In haar verhalenbundel neemt Lauren Groff de lezer mee naar deze keerzijde, het wilde en ongetemde Florida. Florida bestaat uit een collectie van elf verhalen die zich grotendeels in het binnenland of het noorden van Florida afspelen. In een omgeving waar de ongetemde natuur nog vrij spel heeft en die bevolkt wordt door alligators en giftige slangen, waar mensen wonen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar vast te knopen en waar fysiek misbruik binnen het gezin geen uitzondering is.

Het eerste verhaal (Geesten en lege hulzen) maakt meteen al veel indruk. We maken kennis met een vrouw die zich ondanks haar gezin alleen en buitengesloten voelt. Ze maakt elke avond een wandeling door haar woonwijk die betere tijden heeft gekend. Ze ziet verpauperde gebouwen en eenzame mensen achter de ramen. Lauren Groff tekent dit alles op in een prachtige observerende schrijfstijl. De eerste woorden zijn wat dat betreft al meteen raak:

“Ergens onderweg ben ik veranderd in een vrouw die schreeuwt en omdat ik geen vrouw wil zijn die schreeuwt, met kinderen die met strakke, alerte snoetjes door het huis lopen, trek ik tegenwoordig na het eten mijn hardloopschoenen aan voor een avondwandeling door de schemerdonkere straten en laat ik het uitkleden, badderen, voorlezen, zingen en instoppen van de jongens over aan mijn echtgenoot, een man die niet schreeuwt.”

De eenzaamheid van de vrouw in het eerste verhaal vind je in meerdere of mindere mate in de hele bundel terug. Alle personages zijn – vaak vergeefs – op zoek naar zichzelf, naar liefde of naar familie. Een mooie combinatie hiervan is het tweede verhaal, waarin een jongen opgroeit bij een vader die hem geestelijk verwaarloost en die zijn moeder met zijn autoritaire houding heeft weggejaagd. Hij leeft daardoor alleen met zijn vader in het moerasland van Florida. Zijn enige gezelschap bestaat uit slangen die zijn vader mee naar huis neemt. Als hij later volwassen is heeft hij dan ook geen flauw idee hoe hij zich tot andere mensen in het algemeen en tot vrouwen in het bijzonder moet verhouden. Als hij uiteindelijk met iemand trouwt dan is het meer omdat het logisch lijkt dan omdat hij daadwerkelijk van haar houdt. Het einde van het verhaal is zowel schrijnend als op een bepaalde manier troostvol.

Heaven

Het zijn maar twee verhalen van zoveel meer uit de bundel over mensen die constant op zoek zijn naar liefde en contact in een maatschappij die steeds minder vertrouwd aanvoelt en waarin mensen steeds meer van zichzelf en hun omgeving vervreemd raken. Ondertussen blijven de intense mooie zinnen zich in de hele bundel aaneenrijgen. Een voorbeeld hiervan is te vinden in het verhaal Bloemenjagers:

“Dat wil niet zeggen dat ze niet langer van haar man houdt, dat doet ze wel, maar na zestien jaar zijn hun omtrekken in elkaars ogen misschien wat vervaagd”

 Of wat te denken van de volgende zin uit het laatste verhaal van de bundel, Yport:

 “Zijn geur schudt haar al de hand voor hij dat zelf doet, een mengeling van ongewassen kleren, lijfgeur, zout, adem. Hij ruikt als een levenslange vrijgezel.”

Wat voortdurend opvalt is de liefdevolle benadering van Lauren Groff van al deze personages. Het wordt daardoor ondanks de beproevingen die zij moeten doormaken nergens te donker of te cynisch. Het maakt de bundel bijzonder goed leesbaar waarbij onderweg ook nog eens volop valt te genieten van de mooie zinnen en de schoonheid van de eenzaamheid. Florida is mede daardoor één van de memorabelere verhalenbundels van de afgelopen jaren.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Florida

Auteur:
Lauren Groff
Categorie(ën):
Literatuur

Florida