"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Forests

Maandag, 21 november, 2022

Geschreven door: Kieron Connolly
Artikel door: Evert van der Veen

Door de bomen de bossen zien

[Recensie] Het ene bos is het andere niet, ieder bos heeft z’n eigen karakter en ook tussen bomen zijn er veel boeiende verschillen. Een naaldbos is heel anders dan een loofbos, een tropisch regenwoud heeft een volslagen ander karakter dan een aangeplant stadspark.

Wereldwijd zijn er 3 triljoen bomen en ze spelen een onmisbare, essentiële rol in het natuurlijk evenwicht. “Bomen domineren onze omgeving niet, ze maken onze omgeving”. Duidelijk maar tegelijk rustgevend zijn ze aanwezig. Bomen zorgen voor geborgenheid en vullen de leegte van een landschap (al kan die ruimte ook boeiend zijn). Bomen staan langs wegen en rond boerderijen, bieden onderdak aan vogels en insecten en in grote aantallen vormen ze samen een bos.

Afrika
Wij zijn altijd van bomen afhankelijk geweest: we kappen het hout voor het bouwen van huizen en boten. Wij gebruiken het hout voor verwarming al komen we, nu de bevolking in bijvoorbeeld Afrika sterk toeneemt, tot de ontdekking dat er op deze manier veel uitstoot plaatsvindt. Gelukkig worden er meer efficiënte en natuurvriendelijke alternatieven voor het koken van eten ontwikkeld.

In het Engelstalige boek Forests ligt de nadruk op het beeld en dat is ook de charme van deze reeks boeken onder de noemer ‘Wonders of our planet’. Dat neemt niet weg dat er ook interessante informatie te vinden is zoals het feit dat er nu in Europa meer bos is dan in 1900. Het aandeel bos is in IJsland zelfs verdubbeld sinds 1950 al blijft het hier tegelijk uiterst bescheiden want zoveel bomen vinden we niet in dit land.

Hereditas Nexus

Forests laat een grote variatie aan bomen zien in – uiteraard – allerlei groentinten maar het zijn juist de afgebeelde herfstkleuren die tot onze verbeelding spreken.

Ook dieren en planten die in het bos wonen, worden fraai belicht. Opvallend is de grootste felrode bloem ter wereld, de Rafflesia kerrii in Thailand, met een diameter van 50 – 90 centimeter. Met zijn geur van bedorven vlees lokt hij insecten. Er zijn tal van fraaie details van begroeiing in het bos.

Drakenboom
Bijzonder is de drakenboom die op het Sovota eiland van Jemen voorkomt en de kurkbomen in het Krommirie gebergte van Tunesië. Prachtig is de begroeide vulkaan in Kameroen waar een kudde van honderd Afrikaanse olifanten woont. Ook de kokerboom die in Namibië voorkomt, is karakteristiek; hij dankt zijn naam aan het feit dat er pijlkokers van worden gemaakt. Een Afrikaanse boom die toch niet had mogen ontbreken, is de baobab boom met zijn opvallende takken. De mammoetboom in Californië draagt zijn naam met recht want hij kan een hoogte van 115 meter bereiken. In Arizona bevindt zich in het Saugaro National Park een cactusbos; de cactussen zijn 12 meter hoog.

Indrukwekkend en van wereldbelang is het Amazone regenwoud waar op veel te grote schaal – illegale – houtkap plaatsvindt. Het regenwoud beslaat maar liefst 5,5 miljoen km2 en strekt zich uit over een groot aantal landen: Brazilië, Peru, Colombië, Bolivië, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela.

Over dit boek kun je wel een boom opzetten!

Kieron Connolly is historicus, schrijver en journalist voor The Times, de Daily Mail en The Mail on Sunday. Hij heeft ook een opleiding voor film en tv gevolgd.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow