Frida Kahlo

Zaterdag, 23 oktober, 2021

Geschreven door: Maria Isabel Sánchez Vegara, Gee Fan Eng
Artikel door: Rita Pontororing

Viva la Frida!

[Recensie] Frida Kahlo maakt deel uit van de serie van klein TOT GROOTS, waarin verteld wordt over meisjes die later uitgroeien tot bijzondere vrouwen. Voor Frida geldt dat zij ondanks een leven met ziekte en pijn uitgroeide tot een bekende kunstschilderes. Wat haar inspireerde was onder meer haar liefde voor de kunstenaar Diego Rivera en haar geboorteland Mexico. In 2021 (mei-oktober) was in het Cobramuseum een expositie gewijd aan beide kunstenaars. Rivera heeft veel voor Frida betekend wat ook te lezen is in het boek.

In het Drents museum is momenteel (oktober 2021- maart 2022) een grote expositie gewijd aan Frida. Naast haar schilderwerken worden haar persoonlijke bezittingen getoond waardoor ook op deze wijze haar levensverhaal verteld wordt.

In het boek, geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara lezen we ook het levensverhaal van Frida. Er is aandacht voor haar ziekte op jonge leeftijd en het busongeluk op 18 jarige leeftijd en hoe ze uitgroeide tot een talentvolle kunstschilderes. Kort wordt genoemd dat zij ondanks de pijn het voor elkaar kreeg om hele mooie schilderwerken te maken.

Frida is bovendien bekend door haar kleurrijke zelfportretten waarbij ze haar wenkbrauwen schilderde die ze liet samengroeien. Ook al worden de kenmerken van Kahlo in een paar korte zinnen verteld, het boek geeft voor kinderen toch veel informatie over haar.

Technisch Weekblad

Er wordt eveneens beschreven dat Frida haar leven verwerkte in haar schilderijen, haar pijn, verdriet, vreugde. Achterin in het boek staat iets meer informatie over haar leven.

De illustraties van Gee Fan Eng zijn kleurrijk en een aanvulling op het verhaal over het leven van Frida. Een fijn boek om kinderen te vertellen over een bijzondere vrouw.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles