Future Visions

Maandag, 19 september, 2016

Geschreven door: Harry Shum
Artikel door: Mischa Brendel

Wetenschappelijke fictie

Is het de wetenschap die science fiction inspireert, of is het science fiction die de wetenschap beïnvloedt?

Die vraag stelt ook Harry Shum, adjunct-directeur van Microsoft Technology and Research in het voorwoord van Future Visions, een verzameling SF-verhalen geschreven door bekende SF-auteurs, maar geïnspireerd door werkelijke r&d-projecten van Microsoft.

Het knappe van de schrijvers van deze bundel is dat ze gekeken hebben naar wat er op dit moment op technologisch gebied mogelijk is en dit op een geloofwaardige manier hebben verwerkt in hun verhalen. Die verhalen gaan verder dan een simpele omschrijving van deze doorontwikkelde technieken: ze bevatten spanning en mysterie.

Het fantaseren over toekomstige technologieën gaat bijna altijd gepaard met ethische vraagstukken en ook in deze verhalen komen die aan bod, maar niet op een belerende manier; vaak gaat het om een invalshoek van het gebruik van een technologie waaraan de meeste mensen simpelweg niet zouden denken. Wat bijvoorbeeld als software niet alleen gesproken woorden in realtime vertaalt (een technologie die Microsoft momenteel ontwikkelt), maar dit ook kan doen met gebarentaal? En waar haalt een kwantumcomputer zijn schier oneindige rekenkracht eigenlijk vandaan?

Schrijven Magazine

Mogelijk beïnvloeden wetenschap en science fiction elkaar even sterk: zonder wetenschap geen fantasie over de toekomst en zonder fantasie geen nieuwe wetenschap. In ieder geval biedt de verhalenbundel, die gratis te downloaden is voor diverse e-readers, een vermakelijke en niet geheel onrealistische kijk in onze toekomst.

Meer informatie: http://news.microsoft.com/futurevisions/

Eerder verschenen in Technisch Weekblad


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.