Game on

Zaterdag, 28 januari, 2023

Geschreven door: Cis Meijer
Artikel door: Jacqueline Stil

Bloedstollend YouTube-spel verraadt kinderen

[Recensie] In Game on is er een groepje leerlingen met elkaar bevriend. Eén van hen, Noor, wil graag geld verdienen voor haar alleenstaande moeder, om haar financieel te verlichten. Daarom meldt zij zich aan met haar schoolvrienden om mee te doen aan het YouTube-spel ‘Breakpoint’. Daarmee kan de groep 50.000 euro verdienen, mits zij voldoet aan een aantal opdrachten. Het is geen spel voor watjes, zeggen de organisatoren, en dat blijkt.

De opdrachten zijn extreem, en de kinderen worden op het criminele pad gestuurd. De grens van wat zij moeten doen komt steeds verder te liggen. Als één van hen, Skye, niet meer terugkomt van een opdracht en moeten de vrienden kiezen om haar terug te krijgen of voor het geld te gaan. 

Dreiging en gruwelijkheden
In Game on vallen geen doden, maar de dreiging en de gruwelijkheden zijn steeds aanwezig. De aanloop naar het spel beschrijft de relaties van de kinderen. Ook de nasleep wordt uitgebreid behandeld. De insteek van ‘Breakpoint’ was dat de vrienden elkaar goed zouden moeten kennen, maar na afloop blijkt dat er toch dingen niet bekend waren. 

Het verhaal speelt zich af op de school, bij de vrienden thuis en op een landgoed waar zij het spel ‘spelen’. De karakters van de vrienden worden goed uitgewerkt. De meeste hoofdstukken zijn uit het perspectief geschreven van Noor, die nieuwsgierig is en alles wil weten over het spel. Een paar hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van Skye, degene van het stel die het meest ambitieus is. Verder zijn daar nog de sportieve Jordi, de knappe Elina, en het gezelligheidsdier Daan.

Ons Amsterdam

Game on is een modern boek, waarin de moderne media op de voorgrond staan. Tevens is het een jeugdboek, waarin tieners worden gevolgd en hier een lesje krijgen in grensoverschrijdend gedrag en geldzucht.

Vork in de steel
Het verhaal zit logisch in elkaar, maar het duurt lang voordat de lezer weet hoe precies de vork in de steel zit, wat het spannend maakt. De afloop is verrassend en ongedacht. Het gevoel dat je als lezer bekruipt bij dit boek is dat van ongemak en ongeloof, dat spelshows dergelijke opdrachten mogen geven aan kinderen en dat ze erin meegaan.

Het taalgebruik en de schrijfstijl zijn soepel, de zinnen kort, de woorden niet moeilijk. Dat maakt het boek gemakkelijk te lezen, ook voor jongeren. Met name in dit digitale tijdperk waarin stukken vaak kort zijn en vluchtig wordt gelezen. De indruk die het boek maakt is dat je dit eigenlijk eerst gelezen moet hebben voordat je weet in wat voor moeilijkheden kinderen kunnen komen door het internet en dat te voorkomen in het echte leven.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur: