Gastvrijheid

Dinsdag, 25 januari, 2022

Geschreven door: Chris Keulemans
Artikel door: Evert van der Veen

Mens zijn voor de ander

[Recensie] Het boek

Gastvrijheid is dan ook gevuld met sfeervolle impressies van de meest uiteenlopende verhalen in allerlei landen waarin mensen elkaar ā€“ vaak toevallig ā€“ ontmoeten. Er ontstaan gesprekken, er wordt gegeten en gedronken en er wordt muziek gemaakt. De beschrijving van de locaties is dikwijls schilderachtig te noemen. Chris Keulemans weet de sfeer van een land, stad of dorp goed neer te zetten en mensen tegen dat decor te tekenen.

De titel van een hoofdstuk Thuis is een tafel, een bed en bezoek kan als een kernachtige samenvatting van het boek gelden. Een mens voelt zich daar thuis waar door mensen zo gastvrij wordt ontvangen dat hij zich er thuis voelt. Dergelijke ontmoetingen kunnen overal ter wereld plaatsvinden, dat illustreren de verhalen wel duidelijk.

Gastvrijheid is het verbindende thema dat in het ene verhaal wat krachtiger naar voren komt dan in het andere; soms is het in bepaalde verhalen misschien wel een beetje zoeken naar dit thema. Opvallend is het grote verschil in sfeer in de verhalen. Dat heeft te maken met de tijd waarin een ontmoeting plaatsvindt maar ook de mensen en het land waarin het gebeurt, spelen daarin een belangrijke rol.

ScĆØnes

Chris Keulemans is geboren in Tunis en 30 keer verhuisd in zijn leven. Hij leidde in Amsterdam drie cultuurcentra, waarvan De Balie waarschijnlijk het meest bekend is, en begeleidt cultuurcentra op diverse plaatsen in de wereld. Hij maakte reportages en schreef essays voor onder andere De Groene Amsterdammer.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles