Gegrild & Geroosterd

Zaterdag, 9 mei, 2020

Geschreven door: Marjolijn Rosendaal
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Niet alleen in de zomer maar het hele jaar door

[Recensie] Grillen en roosteren doen we graag. En niet alleen in de zomer maar tegenwoordig het hele jaar door. Je hebt van die boffers die een buitenkeuken hebben maar ook zonder zo’n keuken kun je al snel de barbecue of het groene ei aanslingeren. Dekentje om, glaasje wijn erbij en genieten maar. Heb je dat allemaal niet dan kun je toch vrijwel alles grillen en roosteren maar dan in de grillpan, in de oven, op de steengrill of op de grillplaat. Marjolijn Rosendaal, Anya van de Wetering en Bella Thewes maakten het boek Gegrild & Geroosterd. Dan moet je dus niet denken aan grote hompen vlees op een barbecue maar aan veel groente, vis, gevogelte, vleesvervangers en vooral kleinere porties vlees.

Ruim 100 recepten met daarnaast ook tips & tricks, marinades, sauzen en kruidenrubs. En een hoofdstuk met heerlijke desserts. Maar we lopen op de zaken vooruit. Het boek begint met de tips & tricks. Van alles over de barbecue, kamado (een groen ei), tafelgrill en gourmetstel en het gebruik van al deze zaken. Zelf je aanmaakblokjes maken? Heel simpel en ze branden veel langer dan gekochte blokjes. Hoe maak je een grillrooster makkelijk schoon? Je leert het in een handomdraai.

We gaan door met de marinades. Met aandacht las ik de Magie van Marinade. Hoe je, door de verhoudingen van zuur, vet, specerijen, zout en (Spaanse) peper in de gaten te houden, altijd een goede marinade krijgt. Je kunt volop variëren en de hoeveelheden die je nodig hebt van al deze smaken staan in het boek. We maken een aantal verschillende kruidenoliën en daarna de salsa’s en de sauzen. Natuurlijk is er ook kruidenboter waarna we verder gaan met het hoofdstuk Ervoor en erbij. En in alle recepten is er wel iets te grillen. We gaan door met de hoofdstukken Groente, Vegetarisch, Vis, Gevogelte, Vlees en Erna. Bij ieder recept staan kleine tekeningetjes van een barbecue, grillplaat, oven enzovoort. Je kunt dus direct zien waar een recept geschikt voor is.

We beginnen vooraf met dips van geroosterde groente of een spicy paddenstoelenmix. Uiteraard met brood en pernodboter (ook lekker bij vis). We maken zoete hasselback aardappels met mierikswortelmascarpone of pittige worteltjes met harissayoghurt. Veel vegaburgers die er allemaal even heerlijk uitzien. Voor de visliefhebbers is er een Marokkaanse visbrochette of krokante sprotjes met vermouth-mayo. Liever gevogeltje of vlees? Dan kiezen we Hoisinkalkoen met Chinese pannenkoekjes of een entrecote met kersenbiersaus. Toe kies ik voor de gegrilde Frankenthaler druiven met roquefort en PX-sherry maar camembert in wijnbladeren kan natuurlijk ook.

Wordt Vervolgd

Een keur aan hoogst originele en goed maakbare recepten passeert de revue. Voorin het boek staat een duidelijke inhoudsopgave en achterin ook nog eens een register op ingrediënt. 

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl