Geheimen van het Wilde Woud

Zaterdag, 10 september, 2022

Geschreven door: Tonke Dragt
Artikel door: Edwin Stok

“Ontrafelt Tiuri de geheimen van het Wilde Woud?”

[Recensie] Na het boek De brief voor de koning opnieuw een ridderboek dat door mevrouw Tonke Dragt geschreven is. Een perfect vervolg op de eerste avonturen van Tiuri, zoon van Ridder Tiuri de Dappere.

In het eerste Ridderboek maakten we al kennis met het land van koning Dagonaut en het land van koning Unauwen, die aan weerskanten liggen van de hoge bergen. In dit tweede boek, Geheimen van het Wilde Woud, leren we nog twee andere landen kennen die tussen hun grenzen liggen, namelijk het land Eviellan en Deltaland. Deze twee landen worden door prins Viridian, de jongste tweelingzoon van koning Unauwen, gebruikt als uitvalsbasis voor legeraanvallen. Viridian wil namelijk het land van zijn vader met geweld overheersen. Zijn tweelingbroer en kroonprins Iridian stijdt aan de goede kant en weet de vijandelijke legers van Eviellan en Deltaland buiten de grenzen te houden. De slechte en jongste tweelingbroer verzint een oorlogslist, en verschuilt een heel leger in de bossen van het Wilde Woud, in het koninkrijk van Dagonaut. Iedereen die in het Wilde Woud komt, wordt gevangen genomen door de soldaten van Eviellan, om hun geheime aanwezigheid zo lang mogelijk verborgen te houden. Want vanuit dit bosgebied aan de voet van het hoge gebergte, wil Evlellan een verrassingsaanval uitvoeren op het koninkrijk van Unauwen.

De jonge Tiuri ontdekt het vreselijke geheim, en wordt opgesloten in een cel, diep in het Wilde Woud, waar hij kennis maakt met de slechte ridder Viridian. Tiuri weet te ontsnappen, en probeert het koninkrijk Unauwen op tijd te waarschuwen. Tiuri kan de oorlog niet tegenhouden, maar het lukt wel om net op tijd te waarschuwen. De legers van Eviellan worden teruggeslagen en het Wilde Woud ingejaagd.

De slechte prins Viridian daagt zijn tweelingbroer de kroonprins Iridian uit tot een tweekamp. Een laatste gevecht op leven en dood, zodat er één prins overblijft om het koninkrijk Unauwen te erven. De slechte prins verliest dit gevecht, maar gebruikt een vergiftigd zwaard. Daardoor sterven allebei de prinsen op dezelfde dag, en koning Unauwen moet op hoge leeftijd doorgaan met regeren tot de zoon van kroonprins Iridian oud genoeg is.

Deze kleinzoon van de kroonprins zal worden opgevoed in het hooggebergte door een kluizenaar die de naam Menaures draagt  -maar die in werkelijkheid…  de tweelingbroer van koning Unauwen is. Deze twee broers zijn altijd in vrede met elkaar omgegaan, en Menaures heeft nooit aanspraak gedaan op macht of op een positie. Het perfecte vangnet voor de kleinzoon die ooit zelf de kroon zal dragen.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Yoga Magazine