Geheimen van het Wilde Woud

Zaterdag, 10 oktober, 2020

Geschreven door: Tonke Dragt
Artikel door: Rita Pontororing

Een zoektocht met heel veel gevaren

[Recensie] Een boek met een eerste editie in 1965 en diverse heruitgaven, dat geldt voor Geheimen van het Wilde Woud geschreven door Tonke Dragt. Hoe kan het dat dit boek zo populair blijft? 

Het gaat allereerst om een spannend boek waar je induikt en dat je zo boeit dat je blijft lezen. Het speelt zich af in een wereld lang geleden, een fictieve wereld met veel mysterie. De hoofdrol is weggelegd voor Tiuri, een jonge ridder die we ook kennen van Brief voor de koning. Ridder Tiuri gaat met zijn schildknaap Piak op pad om ridder Ristridin te zoeken. Deze ridder is vermist en voor het laatst gezien in het wilde woud. Een groot woud waarover vreemde, hele vreemde en spannende verhalen  de ronde doen. Geruchten over rovers, gevaarlijke stammen, bosgeesten en mannen in het Groen.

Op zoek naar ridder Ristridin ontdekken de jonge Tiuri en zijn schildknaap Piak dat prins Virdian druk is om zich te bewapenen tegen koning Unauwen. Het blijkt dat de Vorst van Eviellan oorlog wil voeren uit haat en wrok.

Dit is een van de situaties die verteld wordt waarbij je als lezer goed moet opletten. Er komen veel ridders voorbij met natuurlijk geen alledaags namen. Ook de geschiedenis van de kastelen zijn soms moeilijk te plaatsen evenals de namen. Even teruglezen is soms aan te raden.

Ons Amsterdam

In elk geval wil ridder Tiuri koning van Unauwen waarschuwen voor het gevaar van een veldslag. Dat is geen gemakkelijke taak die hij zich oplegt. Ridder Tiuri en schildknaap Piak worden onderweg gevangen genomen door de Rode Ridders. Schildknaap Piak weet te ontsnappen.

In het verhaal volgen veel gebeurtenissen elkaar op wat het verhaal boeiend en spannend maakt. Om een paar te noemen, en duistere burcht, een lieflijke jonkvrouw, het schaakspel op leven en dood.  Daarbij is het wel, wat eerder genoemd is, een verhaal met zoveel verschillende personen die wat beleven, dus het blijft opletten tijdens het lezen. Wat de leesbaarheid ten goede komt is dat de gebeurtenissen elkaar vloeiend opvolgen.

Bovendien kent Geheimen van het Wilde Woud een proloog, acht delen en een nawoord, waarbij elk deel wordt ingeleid met een sfeervolle zwartwit tekening. En elk deel bevat korte hoofdstukken. Dit bevordert de leesbaarheid. Voor in het boek staat een kaart getekend ter ondersteuning van het verhaal. Aan het einde van het boek richt Tonke Dragt zich tot “de lezers van dit boek.”

Kortom een spannend boek met veel avonturen, boeiende verhaallijnen in een wereld van ridders.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

De goudsmid en de meesterdief

De brief voor de koning

Ogen van tijgers

De strijd om de Hartenkoningin