"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

GENESIS - Het eerste boek van Jona

Zaterdag, 8 januari, 2022

Geschreven door: H.M.A. van der Poel
Artikel door: Hanneke van de Water

In gesprek met auteur Henke van der Poel

[Interview] Onlangs verscheen het eerste deel van een splinternieuwe Fantasyreeks: GENESIS – Het eerste boek van Jona en werkelijk alles klopt in dit boek. De auteur, Henke van der Poel, brengt zijn personages beeldend tot leven en het verhaal is boeiend en intrigerend. De schrijfstijl van Van der Poel is bovengemiddeld fraai en hij weet sfeer en omgevingsbeelden uitstekend in woorden te vatten.

Het verhaal gaat over Jona, Adelien en Samael, drie jonge engelen. Vrienden die uit elkaar gedreven worden tijdens de poging van Lucifer om de hoogste troon in de hemel te bestijgen. Het verhaal wordt verteld door de klaagmeester, een fictieve figuur die zelf deel uitmaakt van zijn eigen verhaal. Hij beschrijft de schepping van de mens en zijn zondeval, door de ogen van Jona. Samen met zijn vriendin Adelien krijgt hij opdracht van God om Henoch, met wie God regelmatig over de aarde wandelt, te redden van de naderende zondvloed.

De cover is meer dan aantrekkelijk en bij het lezen van ‘GENESIS – Het eerste boek van Jona’ wordt de verrassing en aantrekkingskracht alleen nog maar groter. Bovendien belooft Henke van der Poel dat dit slechts deel één is van een zevendelige reeks! Tijd om met H.M.A. van der Poel, zoals er zo statig op de cover prijkt, in gesprek te gaan.

Henke, je belooft de lezer dat er na dit boek nóg zes delen zullen volgen. Hoe is het idee van zo’n uitgebreide reeks ontstaan?

Het Weer Magazine

“Ik heb lange tijd het idee gehad om een vijfdelige reeks te schrijven waarbij de Bijbelse verhalen de basis zouden zijn. Het eerste deel over de tijd van de schepping, het tweede deel over de toren van Babel, het derde deel over sodom en Gomorra, het vierde deel over de kruisiging en het laatste deel over de nieuwe hemel en aarde. Tijdens het schrijven van het tweede deel ontstond het idee een deel te schrijven over de grote volksverhuizing en een deel over de kruistochten. Zo worden het zeven delen en 7 is weer het getal van compleetheid.”

Jouw eerdere boeken behoren eveneens tot het Fantasy-genre. Wat trekt je daar zo in aan?

“Vooral de vrijheid om een nieuwe wereld te scheppen. Het schrijven van een fantasy boek is -denk ik- voor de schrijver net zo’n grote ontdekkingstocht als voor de lezer en misschien zelfs wel meer.”

Jona, Adelien en Samael zijn duidelijk fictiepersonages, maar zijn zij ook enigszins gebaseerd op mensen die je kent? Of wellicht op jezelf?

“Ik denk, of weet eigenlijk wel zeker, dat de drie hoofdpersonen alle drie gebaseerd zijn op mijzelf. Jona is een dromer die het juiste wil doen, maar daar niet altijd in slaagt. Adelien is iemand met veel kennis en schijnt altijd precies te weten wat ze moet doen en Samael is iemand die zijn eigen plan trekt en het liefst buiten de gebaande paden wandelt. Dat heb ik eigenlijk allemaal wel in me.”

Wie zijn jouw grote voorbeelden op schrijfgebied?

“Dat is lastig. De boeken van Carlos ruez Zafon vind ik erg mooi vooral het taalgebruik, maar ook de boeken van Joseph Delaney lees ik graag. Het boek van R. Mastebroek ‘Elfenkind’ vind ik werkelijk betoverend. De sfeer die het oproept. Ik kan mij niet heugen dat een boek mij meer geraakt heeft, terwijl het eigenlijk tot een genre behoort dat ik zelden lees.”

Waar en wanneer schrijf je het liefst?

“Ik schrijf vooral in het weekend en dan voornamelijk ‘s middags. In de ochtend doe ik dan het denkwerk voor de verhaallijn, die ik dan in ‘s middags uitwerk. Soms ga ik in de avond nog een uurtje aan de slag om de ingevingen, die ik nog heb gekregen die dag, te verwerken. Door de weeks lukt het mij zelden om te schrijven. Je bent er in je hoofd toch de hele dag mee bezig en overdag heb ik mijn aandacht voor mijn werk nodig.”

In welke setting kreeg je de meeste/beste ideeën voor je boek?

“Dat is wisselend. Vaak tijdens een preek of een Bijbelstudie. Het is vaak iets kleins wat dan een idee naar boven doet komen. Maar ook tijdens het luisteren naar muziek. Als ik een vechtscène wil schrijven zet ik wat agressiever muziek op maar vaak luister ik muziek van bijvoorbeeld Pink Floyd, Queen of Gothic muziek. Eigenlijk komt alles wel langs wat op dat moment de juiste sfeer oproept.”

Wil je iets vertellen over jouw thuissituatie?

“Ik ben getrouwd met Annette. Nu bijna 17 jaar en nog steeds heel gelukkig dat ik haar ben tegengekomen tijdens een vakantie in Engeland. We hebben twee kinderen, een jongen en een meisje, Eli en Fenna. Naar mijn mening de liefste kinderen op de wereld. Fenna zit op speciaal onderwijs. Ze heeft Cerebrale Parese. Dat heeft best wel veel invloed op ons gezin, maar als ik dan zie hoe ze daar zelf mee omgaat en hoe Eli daarmee omgaat dan maakt mij dat heel trots. Het is soms zwaar maar het brengt ons toch ook weer veel goeds.”

Wanneer verschijnt het volgende deel?

“De verwachting is eind volgend jaar. De redactie is al gedaan, maar ik wil hem nu nog een half jaar laten liggen en het manuscript dan nog een keer goed doornemen. Vaak zijn er dan nog een paar kleine dingen die aangepast moeten worden en als het dan gereed is ben je zomaar een half jaar verder voordat het uitgegeven wordt.”

Ik ben door mijn vragen heen. Vragen die Henke heerlijk open heeft beantwoord en daar dank ik hem heel hartelijk voor!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles