Geruis

Vrijdag, 16 augustus, 2019

Geschreven door: Yvon de Koning
Artikel door: Jacqueline Stil

Op de vlucht voor een huwelijk

[Recensie] Geruis is het tweede boek van neerlandica en docente Yvon de Koning. De gehuwde Wim en Anneloes zijn op een feest wanneer hij aankondigt dat hij het benauwd heeft en weggaat. Hij komt niet meer terug. Anneloes en haar vrienden maken zich zorgen en bellen na een tijdje de politie. Deze vindt niets.

Wim had het niet alleen deze avond benauwd, maar hij had het moeilijk in zijn hele huwelijk. Hij is al een aardige poos werkloos en zit steeds thuis. Komend vanuit een goede baan, een hoge functie bij een multinational is dit een hard gelag. Hij verdiende veel en je zou dus denken dat hij alles heeft wat zijn hartje begeerde, maar hij vindt zijn vrouw betuttelend en bedillerig.
Om die reden besluit hij om niet meer terug te komen. Hij ruilt zijn Maserati in Italië in voor een klein, goedkoop autootje en betaalt van het overgebleven geld een hotelkamer. Ook verandert hij zijn naam en scheert zijn haar af. Zijn kleding verandert hij ook. Hij verblijft in Oostenrijk en raakt aan de praat met de receptionist en de barman.

Wim vult zijn tijd met het maken van lange wandelingen. Hij vraagt daarmee ook iets te veel van zijn ongeoefende lichaam. Hij komt in een regelrechte plensbui terecht en wordt grieperig. In het hotel heeft hij last van de geluiden uit de kamer naast hem. Wanneer er iemand wordt vermoord besluit hij naar een ander hotel te gaan. Daar ontmoet hij Karen, een mooie vrouw die een eigen bedrijf heeft, namelijk een hotel voor rouwenden. Ze raken bevriend.

Ondertussen zit Anneloes niet stil. Ze maakt zich zorgen om Wim en raadpleegt een helderziende. Omdat de auto van Wim is gesignaleerd in Italië, voorspelt de helderziende dat hij zich moet bevinden rond het Comomeer. De hele familie trekt er naar toe om te zoeken, maar het loopt nergens op uit. Anneloes voelt zich alleen en durft bijna niet meer naar buiten. Daarom neemt zij een puppy in huis. Ze overdenkt haar huwelijk en vraagt zich af of zij niet te hard voor Wim is geweest. Dit maakt haar menselijk. Wat is er nog over van hun aanvankelijke verliefdheid? Wat kan zij nog verbeteren aan hun relatie? Waar zou Wim zijn, leeft hij nog? Wat zou hij doen?

De dochter van Anneloes en Wim, Emma, blijkt een tumor onder haar nagel te hebben. Na een hele trits onderzoeken, moet haar vingertopje geamputeerd worden. Dit zet de wereld van Anneloes op zijn kop en ze betreurt het dat zij dit niet kan delen met Wim. Karen nodigt Wim uit in haar hotel in Davis. Hij blijft bang dat hij ontdekt gaat worden en kan zich niet uiten zoals hij zou willen of moeten. Hij blijft steeds op zijn hoede. Toch heeft hij fijne gesprekken met Karen en hij begint voor haar hond te zorgen. Het verhaal kabbelt zo verder en tot het moment dat Wim ontdekt dreigt te worden.

Wanneer Wim niet zo overduidelijk rijk was geweest had hij waarschijnlijk een stuk vindingrijker moeten zijn om zijn huwelijk te redden, omdat hij dan niet genoeg geld had gehad om te kunnen vluchten. Of dat geld nu een zegen is of een vloek dat is de grote vraag.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles