Getekend door een sekte

Dinsdag, 24 januari, 2023

Geschreven door: Annette van Luyk
Artikel door: Hanneke van de Water

Een schokkend relaas

[Recensie] Annette van Luyk heeft al diverse romans op haar naam staan. Met Getekend door een sekte slaat zij echter een ander pad in. Dit verhaal, waarin Christine centraal staat, heeft namelijk een behoorlijk duister thema. Christine is nog maar vijf jaar wanneer haar ouders zich aansluiten bij een extreme afsplitsing van een sekte waar rituelen, kindermisbruik en geweld aan de orde van de dag zijn. Het jonge meisje wordt, tezamen met tal van andere kinderen van sekteleden, naar een kolonie gestuurd waar ze worden gehersenspoeld en misbruikt. Maar ook thuis is ze verre van veilig…

Christine breekt echter niet. Puur op wilskracht ontsnapt ze uit de hel van haar jeugd, maar die jeugd draagt ze uiteraard wel met zich mee.

“Op haar tenen sluipt ze naar de kledingkast, die piepend opengaat. Ze pakt snel nog een schoon T-shirt, een trui, een broek en een onderbroek uit de kast en klemt het pakketje kleding onder haar arm. Dan geeft ze in het donker een kushandje in de richting van haar grote zus en ze belooft zichzelf plechtig haar te komen halen als dat in haar vermogen ligt. Maar eerst moet ze zelf zien te overleven.”

Van Luyk levert met de waargebeurde verhaal een zeer indrukwekkend werk af, waarbij ze de verschrikkingen van het kind Christine en haar zus uiterst rakend weet te verwoorden. Daar staat de kracht en het doorzettingsvermogen van de volwassen Christine tegenover. Een volwassen vrouw, die vanzelfsprekend is getekend door de traumatische ervaringen uit haar jeugd.

Trouw

Dikke chapeau voor deze auteur die zich het verhaal door Christine liet vertellen en dit schokkende relaas aan het papier toevertrouwde, waarbij ze de eventuele hiaten op zeer respectvolle wijze heeft ingevuld. Vooral de emoties, twijfels en angsten van zowel de jonge als de volwassen Christine, raken diep. De oplettende lezer komt weliswaar een enkel redactioneel foutje tegen, maar dat doet niets af aan de rakende inhoud van het verhaal en is hooguit een aandachtspunt voor een volgende druk.

Getekend door een sekte is een indrukwekkend en intrigerend boek geworden. Een boek dat een breed lezerspubliek verdient.

Eerder verschenen op Hannek Tinor-Centi

Boeken van deze Auteur: