Getekend door een sekte

Dinsdag, 29 november, 2022

Geschreven door: Annette van Luyk
Artikel door: Kim Landwer Johan

Wat als je ouders je een sekte inslepen

[Recensie] Christine is nog een jong meisje als haar ouders zich aansluiten bij een sekte waarbij kindermisbruik, machtsmisbruik, rituelen, manipulatie en geweld aan de orde van de dag zijn. Haar ouders zijn gebrainwasht en laten hun dochters de meest wrede dingen ondergaan. Niet alleen in de kolonies (kinderkampen) zijn de meisjes onveilig, ook thuis worden ze opgesloten en krijgen ze klappen. Maar Christine ontsnapt en probeert met vallen en opstaan haar leven weer op te bouwen.

Wauw, wat een vreselijk boek, wat een heftige thematiek. Getekend door het leven is deels waargebeurd. Van Luyk heeft dit verhaal perfect weten neer te zetten. Ik kreeg bij sommige passages de neiging om het boek in de hoek van de kamer te smijten. Zo vreselijk wat Christine op jonge leeftijd moet meemaken.

Van Luyk neemt geen blad voor de mond. Zo is er een passage in het boek waarin Christine door haar vader meegenomen wordt naar een stal, waar mannen en vrouwen klaar staan om haar te misbruiken, met spijkers en andere attributen. Chapeau hoe Van Luyk dit soort afschuwelijke gebeurtenissen zo indringend heeft weten op te schrijven.

Ik wilde weten of het Christine zou lukken om zich los te maken van de sekte. En of het haar daarna zou lukken om daadwerkelijk niet terug te keren. Want dat de sekteleden volhardend zijn, wordt in het maar eens duidelijk.

Yoga Magazine

Prachtig om te lezen hoe levenslustig Christine is en over het grote doorzettingsvermogen waarover zij beschikt. Doordat Van Luyk zich goed heeft weten in te leven in Christine, wordt het verhaal realistisch. Het enige minpuntje aan het verhaal is dat het heden en verleden door elkaar lopen en er te snel gewisseld wordt tussen deze twee. Fijner zou zijn geweest als er hele hoofdstukken afgewisseld zouden worden. Dit maakt het geheel net iets overzichtelijker.

Ondanks dat ik Getekend door een sekte af en toe dicht wilde slaan van afschuw, is het een verhaal dat verteld en gelezen moet worden. Iedereen moet weten dat deze sektes nog bestaan en waar ze toe in staat zijn. Een verhaal over moed en doorzettingsvermogen.

Eerder verschenen op Boeken-cast