Gezien de feiten

Dinsdag, 15 november, 2022

Geschreven door: Griet Op de Beeck
Artikel door: Agnes Eikema

Je moet kiezen voor je eigen geluk

[Recensie] Hoewel de Boekenweek al weer een aardig tijdje achter de rug is – en ik Laat me niet vallen van Willy Vlautin gekocht en daarmee het Boekenweekgeschenk van de handelaar kreeg – las ik pas vorige maand het geschenk. Het gaat om Gezien de feiten van Griet op de Beeck.

Olivia komt met haar 71 jaar alleen te staan wanneer haar man Ludo na een lang huwelijk komt te overlijden. Haar dochter Olivia is kapot van verdriet, Olivia daarentegen lijkt vooral stuurloos te zijn. Haar tranen vloeien niet uit verdriet, maar eerder van opluchting. En dat besef komt hard aan.

Ze gooit het roer om en ze begint met het herorganiseren van haar leven. Het klinkt alsof ze lang onder het juk van Ludo heeft moeten leven; heeft moeten schikken in zijn wil. Haar dochter begrijpt haar moeder niet, de onuitgesproken woorden blijven in het luchtledige hangen.

Tim, een jonge dorpsgenoot, brengt Olivia op een idee. Hij nodigt haar uit om mee te gaan op reis om ontwikkelingshulp te verlenen in (waarschijnlijk) Afrika. Met haar ongekende vrijheid besluit Olivia deze kans te grijpen, waarna er een nieuwe wereld voor haar opengaat. Een wereld van vrijheid en liefde.

C2W

Verantwoordelijk voor je eigen geluk
De belangrijkste boodschap met dit boek over wil brengen is dat je moet kiezen voor je eigen geluk. Je hebt het zelf in de hand. Kijk naar Olivia, een zachte en lieve vrouw die de 70 is gepasseerd en er dan achter komt wat ze heeft gemist, wat leven is.

Het lijkt of ze in de korte periode na het overlijden van haar man overweldigd wordt door de wereld. Het leed in Afrika, een plek vol verdriet waar ook liefde en geborgenheid gevonden kan worden. Ze wordt tot over haar over verliefd, maar is ze wel in staat om te kiezen voor haar eigen geluk?

Haar dochter zit als duiveltje op haar schouder. Ze is het absoluut niet eens met de keuzes die haar moeder maakt. Haar vriend daarentegen probeert te bemiddelen waar mogelijk, maar het haalt niet al te veel uit. De familie blijkt geen ster te zijn in het uitspreken van gevoelens. Ik vraag mij af welk aandeel zou de overleden Ludo in deze verstandhouding heeft gehad.

Hoe sterk Op de Beeck ook begint, naarmate het verhaal vordert neemt het in kracht af. Voor mijn gevoel laat ze de teugels te veel vieren en dwaalt te ver van haar boodschap af. De plot daarentegen vond ik overweldigend abrupt dat eigenlijk weer veel goed maakt.

Leef!

Eerder verschenen op boekenz.nl