"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Gezond hechten

Dinsdag, 5 maart, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Carmen Meuffels

Verbondenheid met de wereld

[Recensie] Mijn oog viel op het boek Gezond hechten, met als ondertitel Opgroeien in verbondenheid met jezelf en de wereld. Een ietwat zweverige titel, maar wie mij kent, weet dat ik niet vies ben van een beetje zweverigheid. In dit boek vertelt schrijfster Loïs Eijgenraam hoe het proces van hechten en gezond gehecht zijn in zijn werk gaat. Ze noemt ook de voorwaarden om gezond gehecht te raken en geeft tips over hoe de opvoeder hieraan mee kan werken.

Het boek begint sterk vind ik, met een beschouwing over veranderende normen en waarden in de opvoeding voor en na de Tweede Wereldoorlog. Eijgenraam vertelt dat wij nu in een tijd leven waarin we ons niet of minder kunnen beroepen op traditie of op de dominee. In plaats daarvan worden moderne ouders zelf uitgenodigd en uitgedaagd om over veel onderwerpen met betrekking tot opvoeding na te denken. Zo ervaar ik het zelf ook.

De kapitein (ouder) loodst het kind over de zeeën van het leven

En dan begint het. Er komen wat algemene tips voor opvoeders: geef het goede voorbeeld, wees je bewust van je eigen opvoeding en hoe dat je keuzes beïnvloedt, leef mee met je kind, wees duidelijk, wees bewust aanwezig. Dat is nogal wat, en hoewel deze tips vaak herhaald worden, wordt nergens nou echt duidelijk hoe je dat dan zou moeten doen. Er zijn weliswaar een paar praktijkvoorbeelden, maar met de kennis die Eijgenraam heeft – ze werkte zowel als kleuterjuf als als gastdocent en geeft les aan pedagogen – had ik er eerlijk gezegd meer van verwacht. Sommige tips zijn bovendien, komt ‘ie weer, wat zweverig. Een zin als “De volwassene fungeert als kapitein op het schip en loodst het kind veilig over de zeeën van het leven” klinkt prachtig, maar wat moet ik ermee?

Boekenkrant

Wél interessant daarentegen vond ik de hechtingspiramide met fases. Per fase beschrijft Eijgenraam wat het kind in die periode van zijn leven nodig heeft, en hoe de opvoeder hierbij kan helpen. Al geldt ook hier weer: het is fijn om te weten dat je als opvoeder moet stimuleren en meeleven, maar hóe dan? Dit zijn zulke veelomvattende termen, zonder concrete voorbeelden erbij heb je er als ouder nog steeds vrij weinig aan.

En dan nu een recept

Het gedeelte over de hechtingsfases neemt het grootste gedeelte van het boek in beslag. En dan, ineens, komen er recepten om zelf bijenwasklei te maken (?), een gebed van de overgave (…) en een oefening om het kind te naderen in de vraag-ruimte die je eigen lichaam is. Ik verzin dit niet. En sorry, maar dan haak ik echt af.

Ik twijfel er niet aan dat de intenties van Eijgenraam goed zijn, en dat ze weet waar ze het over heeft. Bij het laatste stuk, dat wat mij betreft ook mijlenver afstond van de beschrijvingen van de fases daarvoor, is ze mij echter helemaal kwijtgeraakt. En dat komt niet alleen doordat ik hier toch niet zweverig genoeg voor ben – het komt ook doordat het boek een duidelijke opbouw en structuur mist. Wie ‘gewoon’ over het belang van hechten wil leren zonder van alles te visualiseren, raad ik dan ook aan om liever te Googelen naar ‘attachment theory’.

Eerder verschenen op mothersandsons.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Gezond hechten