Ghost

Zaterdag, 14 januari, 2023

Geschreven door: Jason Reynolds
Artikel door: Rita Pontororing

Het startschot voor Ghost

“’Castle Cranshaw,’ zei ik, en toen legde ik uit: ‘Maar iedereen noemt me Ghost. Met iedereen bedoelde ik niemand behalve mezelf.’”

[Recensie] Zo stelt Ghost zich voor aan de trainer van de hardloopgroep die zijn aandacht trekt. Hij ziet hoe daar getraind wordt en doet spontaan mee om te laten zien dat hij harder kan rennen dan de favoriet op dat moment.

Ghost doet iedereen verbazen, vooral de coach van de hardloopgroep. Die wil weten voor wie hij dan wel rende, voor welk team, bij wie Ghost getraind had.

“Ik weet gewoon hoe ik moet rennen.” De coach, coach Brody ziet een talent voor zich en hij wil Ghost in zijn team, de Defenders. “Nope” antwoordt Ghost. Hij wil basketballen. Brody wil Ghost overhalen om toch in zijn team te komen, daardoor zou Ghost wel eens goed leren basketballen. De beslissing wil Ghost laten afhangen van de goedkeuring van zijn moeder.

Jason Reynolds neemt ons mee in de gedachtegang van de jongen. Grappig en realistisch beschreven. Zal hij wel of niet met een vreemde in de auto stappen? Hij besluit dat hij dat kan doen. Zo zijn er meer beslissingen die Ghost neemt waarbij Reynolds ons meeneemt in de gedachtegang van de jongen. Dat maakt dat je wilt doorlezen.

Boos
Er zijn zoveel redenen die maken dat je Ghost in één ruk uit gaat lezen. Bijvoorbeeld als Brody vertelt over zijn vader en hoe Ghost dan zíjn vader ziet. Het schokt wel als je leest dat Ghost weg moest rennen voor zijn vader die op hem en zijn moeder schoot. Toch lees je dat de jongen hoopt dat het goed komt met zijn vader. Zoals hij bij Brody ziet: “Hij wás wel boos, maar ik zag dat Coach zijn pa ook miste. Hij hield van hem”.

Ook een prachtige oneliner die je als recensent wel ‘moet’ citeren. Coach Brody: “Ik hoopte dat het je zou laten zien dat je niet weg kunt rennen voor wie je bent, maar dat je wel kunt rennen naar wie je wilt zijn”. Dit citaat laat ook de sfeer zien tussen Ghost en Brody.

Van de achterflap: “Auteur Reynolds las voor het eerst een boek op zijn zeventiende. Hij kwam weinig verhalen tegen waarin hij zichzelf herkende. Met zijn boeken wil hij daar verandering in brengen”.

De vertaling is van Maria Postema. Zij heeft ook Let goed op vertaald van Reynolds. Dit boek werd bekroond met de Zilveren Griffel.

Ghost is een heel mooi boek dat jongeren kan aanspreken. Vlot geschreven met woorden die jongeren zullen herkennen, met elk hoofdstuk een nieuwsgierig makende titel. Een boeiend verhaal over het leven van een jongen die het niet gemakkelijk heeft door zijn leefomstandigheden. Maar ook hoe hij bijgestaan door Brody, zijn leven oppakt. Geen zielig verhaal, maar pakkend!

Let wel. Misschien zijn de eerste bladzijden even wat minder vlot te lezen. Maar dit begin maakt een situatie aan het einde van het verhaal zo mooi. Hoe het boek eindigt? LEZEN!

Leesfragment van de eerste twee hoofdstukken.Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant

Boeken van deze Auteur:

Toen ik de sterkste was

67 seconden