"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Girl, stop apologizing

Dinsdag, 13 oktober, 2020

Geschreven door: Rachel Hollis
Artikel door: Sanne de Jong

Rachel Hollis laat je weer in jezelf geloven!

[Recensie] Met haar boek Girl, stop apologizing heeft Rachel Hollis een krachtig boek voor vrouwen geschreven, waarin zij vrouwen aanzet om hun doelen te bereiken en alle excuses van vrouwen teniet worden gedaan. In de drie delen excuses om los te laten, gedrag om aan te nemen en vaardigheden om te verwerven beschrijft Hollis in 272 bladzijden aan de hand van haar eigen ervaringen wat vrouwen tegenhoudt in het leven en wat vrouwen hier aan kunnen doen. Hierbij richt ze zich op herkenbare zaken, zoals geen tijd hebben, bang zijn om te falen, leren nee te zeggen en plannen.

Hierin lijkt dit boek op het eerste gezicht op vele andere psychologische boeken, maar ik vond dit boek toch uniek in zijn soort. Ondanks dat ik niet veel soortgelijke boeken in dit genre heb gelezen, vond ik dat Hollis precies de punten eruit wist te halen die voor mij erg herkenbaar zijn. Dit was dan ook een boek dat ik echt even nodig had. Je krijgt een goede schop onder je kont en tegelijkertijd een goede oppepper. Ondanks dat ik zelf niet de ambitie heb om een of ander groot bedrijf op te richten, wat Rachel zelf wel als ambitie had, weet ze voor elke vrouw met welke doelen dan ook iets belangrijks toe te voegen. Er worden dan ook simpelere doelen en ambities geven, waarbij wordt benadrukt dat het niet uitmaakt hoe groot je ambitie is en dat je ergens moet beginnen.

Soms leek er wat herhaling in het boek voor te komen doordat er veel gefocust werd op dezelfde punten. Met name in de uitleg van excuses, gedrag of vaardigheden was dit terug te zien. Desondanks werd de ‘ja, maar’ elke keer goed uit de weg geruimd. Daarnaast moest ik wel even aan haar schrijfstijl wennen. Het leest meer alsof ze als een vriendin tegen je praat, dan dat je een boek aan het lezen bent. Hollis kan dan ook, in positieve zin, heel direct zijn. Voor mijn gevoel leek er hierbij aardig wat spreektaal in terug te vinden. Toch stoorde dit mij niet zodanig dat ik het irritant vond en heb ik ten zeerste genoten van alle tips en de persoonlijke ervaringen die Rachel heeft opgeschreven.


Eerder verschenen op Hebban

Boekenkrant