"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Grenzeloos vrij

Zondag, 21 maart, 2021

Geschreven door: Wendy Hobbelink
Artikel door: Piet Halma

Over oude wijsheden en een innerlijke zoektocht

[Recensie] De ondertitel van dit boek luidt Hoe oude wijsheid naar je innerlijke natuur leidt.  Als een dergelijke aanbeveling je aanspreekt en je bezig bent of wilt gaan met een innerlijk pad dan is dit boek misschien wel wat voor je. Waar gaat het over? Wendy Hobbelink is een vrouw, eind vijftig die op zoek gaat naar wat zij noemt innerlijke vrijheid. Ze was al wel actief in personeelsmanagement en consultancy, kreeg mooie banen aangeboden, maar wilde vooral haar eigen weg gaan.

Belangrijk voor haar is de vraag hoe we vrijheid in onszelf kunnen vinden. Ze veralgemeniseert deze vraag door in de wij-vorm de lezer aan te spreken. “Diep in ons hart willen we allemaal vrij zijn. Vrij van stress op het werk, van gedoe in relaties of van vastgeroeste controle- of perfectiepatronen”.

Maar als we dan die mooie baan, dat project of die relatie hebben en het streven naar perfectie verdampt, dan voelen we ons, volgens haar, na een tijdje nog steeds niet echt vrij. Als we dan die vrijheid in onszelf kunnen vinden, dan kunnen we deze volgens Hobbelink niet meer kwijtraken. “Dwars door hoogte- en dieptepunten heen, dwars door wat we ook meemaken in het leven- ze is er altijd”.

Hoe je dan die vrijheid in jezelf vindt? Voor de auteur zelf is het daarvoor nodig dat ze op reis gaat. Ze besluit haar coaching praktijk en het geven van cursussen ‘persoonlijk leiderschap’ te laten voor wat ze zijn en op avontuur te gaan. Haar zoektocht brengt haar op het spoor van spirituele leiders bij Aboriginals, Native Americans en Maori’s.  Wat zij van deze mensen leert is dat zij als persoon voortaan alleen maar open en nieuwsgierig hoeft te zijn: het is genoeg om te luisteren naar de grotere en kleinere signalen en die te volgen. Onderweg laden dan haar (hersen)cellen op aan energie dankzij de rode woestijnen, groene valleien en woeste zeeën, zo is haar ervaring.

Archeologie Magazine

Grenzeloos vrij leest daarom ook al een reisboek. Iedere afzonderlijke zoektocht verwerkt ze door er steeds een Reflectie aan toe te voegen voor haar persoonlijk dagelijks leven en voor haar bestaande en nieuwe ‘cliënten’.

Wat is het belangrijkste wat zij zelf heeft geleerd van haar reis? “Iedere ontdekking is niet het einde van een ontdekkingstocht, maar eerder het begin van nieuwe ontdekkingen”. Zo blijft haar ontdekkingstocht doorgaan. In een van haar verhalen vertelt ze hoe ze het beëindigen van een langdurige relatie verwerkt. “Ik ontdekte wat echt belangrijk was. En dat het antwoord dat we zoeken soms ons vindt, in plaats van andersom. En na een groot verlies vond ik de vrijheid om dat te kunnen aanvaarden.”

Dat Hobbelink de hele wereld rond heeft moeten reizen om daar achter te komen is niet voor iedereen weggelegd. Inspirerende mensen zijn ook te vinden in eigen traditie en cultuur.

Eerder verschenen op Nieuw Wij