"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Griekse en Romeinse sagen

Zondag, 3 september, 2017

Geschreven door: Gustav Schwab
Artikel door: Marjon Nooij

Heruitgave van bestseller uit de 19de eeuw

[Signalering] Deze 558 pagina’s tellende uitgave, (gebonden met leeslint) van de Griekse en Romeinse Sagen biedt de lezer een zeer complete editie van álle klassieke sagen. Het boek is geschreven in de eerste helft van de 19e eeuw, maar vakkundig vertaald in het Nederlands. De tekst heeft nergens een oubollige uitstraling en de taal is helder, heel mooi beschrijvend, levendig en beeldend.

Gustav Schwab heeft met alle bekende en onbekende sagen een mooi doorlopend geheel weten te creëren. Het boek is onderverdeeld in vijf afzonderlijke delen: Metamorphosen en andere korte sagen. De Argonauten, Herakles, De Herakliden; De Trojaanse sagen; De laatste Tantaliden; Odysseus; Arenas. Als afsluiting is er een deel dat is gewijd aan de Hemelgoden uit Griekse en Romeinse mythologie.

Buiten dat het prachtige verhalen zijn, is het ook een heel waardevol boek voor de gevorderde lezer die zich meer wil verdiepen in de intertekstualiteit, die veel voorkomt in de literatuur. Het boek laat zich heel gemakkelijk doorzoeken op namen, volken, plaatsen of Goden, door de toevoeging van een zeer uitgebreid register achter in het boek.

Deze uitgave is bedoeld voor jonge mensen, maar wie zegt dat je als volwassene het boek niet zou kunnen lezen en er wel degelijk van kunt genieten? De verhalen geven de lezer veel leesplezier en het is een rijkdom om alle sagen te leren kennen.

Een absolute aanrader voor alle leeftijden en iedereen die zich deze klassieke verhalen eigen wil maken. Wat jammer is aan deze uitgave is het ontbreken van illustraties, wat zeker voor de jonge lezer als een gemis zou kunnen voelen.

Gustav Benjamin Schwab (Stuttgart, 19 juni, 1792 – Stuttgart, 4 november, 1850) was een Duitse predikant. Hij is vooral bekend geworden als verzamelaar, bewerker en uitgever van zowel sagen uit de klassieke oudheid als Duitse volkssagen schrijver. (Bron: Wikipedia)

Eerder verschenen op metdeneusindeboeken