"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Groeten uit Groningen

Donderdag, 8 oktober, 2020

Geschreven door: Robert Mulder
Artikel door: Evert van der Veen

Honderd jaar veranderingen in de stad Groningen

[Recensie] In de serie Groeten uit… verscheen dit deel over de stad Groningen. In honderd foto’s wordt de stad verkend. Het doel van deze serie boeken is om de vaak ingrijpende veranderingen van de laatste honderd jaar in beeld te brengen. Daarin is fotograaf Robert Mulder bijzonder goed geslaagd. Hij toont op de linkerpagina een foto uit het begin van de vorige eeuw en daarnaast een foto van dezelfde plaats, genomen vanuit hetzelfde standpunt, die de huidige situatie laat zien.

Het boek Groeten uit Groningen begint met een overzicht van de fietstocht die de auteur door de stad heeft gemaakt om de foto’s van onze tijd vast te leggen. Deze zijn voorzien van sfeervolle teksten. Uitgangspunt voor de selectie van foto’s is een stadsplattegrond uit 1919.

Op sommige plaatsen is de oude sfeer weg zoals de oude foto van de Noorderstationsstraat met een fraai station laat zien. De huidige situatie is bijna onherkenbaar en niet ten voordele veranderd. Datzelfde geldt ook voor de foto’s van de Moesstraat waar van de gemoedelijke sfeer van destijds niets meer over is. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van panden die ongeschonden de tijd hebben overleefd zoals foto’s van Noorderstationsstraat 18 en Korteweg 31 laten zien. In beide gevallen meer dan terecht dat deze huizen zijn blijven staan. Datzelfde geldt ook voor de ingang van het Deliplein, de fraaie Scholtenkoepel en de karakteristieke watertoren aan de Hofstede de Grootkade.

Het Boterdiep, de Hoensdiepkade en het Damsterdiep zijn gedempt waardoor het karakter ingrijpend is veranderd. Het station is gelukkig gebleven maar de sfeer van het toenmalige plein is weg.

Yoga Magazine

De aanleg destijds van de Gorechtkade is een aanwinst voor de stad en deze is er in de loop der tijd alleen maar fraaier op geworden.

Al bladerend valt op dat sommige plaatsen in de stad (te)veel veranderd zijn en dat mooie gebouwen het veld hebben moeten ruimen voor soms zeer abstract en wat futuristisch aandoende nieuwbouw.

Opvallend zijn de foto’s van het Academiegebouw aan de Broerestraat. Dit heeft nu een renaissance uiterlijk gekregen en is daardoor mooier van aanzien geworden. Het gebouw De Harmonie aan de Kijk in ’t Jatstraat is gelukkig identiek gebleven. Hotel Frigge aan de Herestraat is door modernisering nogal verminkt van uiterlijk en de noordzijde van de Grote Markt is ten opzichte van vroeger onherkenbaar. Veel fraaie panden zijn hier door oorlogsgeweld tijdens de bevrijding verloren gegaan. Dit wordt in het boek ten onrechte niet vermeld want de harde gevechten hebben veel negatieve invloed op het stadscentrum gehad.

Een fraai boek dat vooral bij ouderen nostalgische gevoelens zal oproepen en van belang is voor iedereen die zich interesseert voor stadsontwikkeling.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles