Grote Panda & Kleine Draak

Zaterdag, 12 maart, 2022

Geschreven door: James Norbury
Artikel door: Katelijne van Alem

“Nietsdoen is nooit zonde van je tijd”

[Recensie] Grote Panda en Kleine Draak zijn twee vrienden die samen reizen door de seizoenen van het jaar. Ze beleven van alles op die weg, zo raken ze soms verdwaald, maar beleven juist dan ook de mooiste avonturen. James Norbury schreef en illustreerde dit boek, ontstaan op een moment dat het niet zo goed met hem ging. In een tweedehandswinkel vond hij een boek over boeddhisme en verdiepte zich in spiritualiteit en meditatie.

Dit boek is geinspireerd door boeddhistische filosofie en spiritualiteit. Hij deelt met dit boek graag zijn ideeen die hem door zijn moeilijkste tijd hebben geholpen en hoopt dat ze jou ook kunnen helpen.

In het moment leven
Grote Panda en Kleine Panda leren van alles tijdens de diverse seizoenen die ze samen beleven. Zo onderzoeken ze bijvoorbeeld gedachtes en emoties en staan ze op een gegeven moment open voor de avonturen die hen wachten, hoe spannend soms ook. Ze willen graag samen de kracht hebben om obstakels in het leven te overwinnen en merken dat het belangrijk is in het moment te leven.

Inzichten die ze samen opdoen zijn bijvoorbeeld de volgende:

Wordt Vervolgd

“Sommige mensen zijn als kaarsen. Ze branden zichzelf op om licht voor anderen te maken.”

“‘We zijn weer verdwaald’, zei Grote Panda. ‘Als ik verdwaald ben,’ zei Kleine Draak, “ga ik terug naar het begin en probeer ik me te herinneren waarom ik begon.'”

Alle zinnen zijn met veel zorgvuldigheid omschreven, eigenlijk vind ik iedere pagina een cadeau op zich. De leidraad van de seizoenen geeft het boek een juist ritme, maar je kunt ook prima de ene dag een stukje uit de winter lezen en de andere dag een stukje uit de zomer. Je haalt vast zelf uit dit boek wat je kunt gebruiken en nodig hebt.

Jaloers
Op sommige momenten in het boek kan ik jaloers worden op Grote Panda en Kleine Draak. Zo geven ze bijvoorbeeld in de herfst aan:

“‘Waar denk je aan? vroeg Kleine Draak. “Aan niets”, zei Grote Panda. Heerlijk is dat.”

Dat is een mooi iets, dat voor ieder mens prettig zou kunnen zijn zo nu en dan. De twee vrienden geven je fijne en belangrijke inzichten om zelf bij stil te staan.

Een mooi boek om jezelf of een ander cadeau te doen en op diverse momenten, wanneer je een moeilijke maar ook wanneer je een gelukkige tijd doormaakt, erbij te pakken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles