'Gstaad'

Donderdag, 3 december, 2020

Geschreven door: Kiki van Dijk
Artikel door: Perfecte Buren

Kiki van Dijk levert met de regelmaat van de klok goede thrillers uit die zich meestal in toeristische trekpleisters afspelen. Andere boeken van haar zijn: Lech ; Ibiza, de erfenis ; Nice ; Winterberg, Tarifa. Kiki van Dijk is het pseudoniem van een Nederlandse schrijfster. Ze reist graag en veel en dat zie je terug in haar boeken. De titel van een boek geeft aan waar het verhaal zich afspeelt.

Gstaad, de mondaine Zwitserse stad is het decor van deze thriller. Puck werkt als verslaggever bij de plaatselijke krant. Ooit was ze een veelbelovende jonge vrouw die het liefst oorlogsjournalist zou zijn maar ergens in haar leven is ze hier de motivatie voor kwijt geraakt. Nu levert ze middelmatige stukjes in, bijna nooit goed genoeg om op de voorpagina te verschijnen. Ze zorgt niet zo goed voor zichzelf, goede vrienden beginnen zich zorgen over haar te maken. Ze voelt zich gestalkt door haar buurman die ze letterlijk overal in haar leven op ziet duiken. Hij maakt echter nooit contact en niemand anders ziet hem ooit; zou zij het zich alleen verbeelden? Dan gebeurt er iets geks.

Bij de krant arriveert een uitnodiging voor een culinaire persreis naar Gstaad, de uitnodiging is op naam van Puck gesteld. Puck, kan geen culinaire kwaliteiten bij zichzelf ontdekken en ze houdt ook niet van mondain gedoe. Toch laat ze zich overhalen om te vertrekken, al was het maar om een beetje vakantie te houden, want daar is ze beslist aan toe. Ze mag per trein reizen, krijgt daarvoor een eersteklas ticket. In de trein leest ze heerlijk, ze is alleen in de coupé en krijgt alle tijd om te lezen in The Face of War van Martha Gellhorn, haar grote voorbeeld. Aangekomen in Gstaad ontmoet ze de overige leden van de persreis, drie mannen. Ze worden per arreslee naar hun accommodatie gebracht en hun persavontuur kan beginnen.

Het eerste interview brengt hen naar de familie Puiset, die een befaamde kostschool in Gstaad runt. Cecile, de directrice, is die dag jarig, ze wordt zeventig en is daarom niet bij het interview aanwezig. Haar man Simon en haar beide kinderen Matz en Nicole, doen het woord. Puck is totaal verrast wanneer ze in Matz een ex van twintig jaar geleden herkent. Toen hebben ze samen een heerlijke zomer beleefd vol met feesten, drank en wiet. Na die zomer heeft ze hem uit huis gezet omdat ze haar volwassen leven wilde starten met een tijdelijke baan bij de plaatselijke krant. Onmiddellijk voelt ze weer een klik met Matz! Zou hij dat ook voelen?

Wordt Vervolgd

Helaas komt er de dag na het interview al een abrupt einde aan de persreis. Cecile wordt die ochtend dood gevonden, ze is vermoord. Het hele dorp gaat in rouw en er is geen ruimte meer voor buitenstaanders. De overige deelnemers aan de persreis haken inderdaad af maar Puck besluit te blijven. Ineens voelt ze haar journalistieke hart weer kloppen, hier is meer aan de hand, ze weet het zeker! En hoe mooi zou het zijn als ze er een artikel over zou kunnen schrijven? Ze probeert contact te maken met de lokale bewoners maar stuit op een muur van wantrouwen, van hen zal ze niet veel meer te weten komen. Maar gelukkig is er Matz nog die haar wel op een spoor kan zetten.

Er lijkt veel meer aan de hand te zijn op de pretentieuze kostschool, zo waren er geruchten over feestjes die uit de hand liepen en twintig jaar geleden is er zelfs een brand geweest die aan twee meisjes, een tweeling, het leven kostte. Er zou kortsluiting geweest zijn in de keuken maar is dat wel zo? Puck laat zich door niets of niemand tegenhouden, niet door een ongelooflijk zware storm met veel schade, niet door een stalkende buurman die ze ook hier weer ziet, niet door de verdwijning van nog een persoon, maar is dat wel zo verstandig? Loopt ze zelf daarbij geen gevaar?

Kiki van Dijk heeft weer een heerlijke thriller neergezet, eentje die je met veel vaart leest. Er is een mooi plot met een onverwachte wending. Een verhaal waarin de jetset van Gstaad een belangrijke rol speelt. Niet de pret op de ski’s is van belang maar de euro’s die uitgegeven kunnen worden in de modewinkels en de luxe besloten clubs. En wat kan je dan verwachten van kinderen die dit met de paplepel ingegoten krijgen en op de luxe kostschool van mevrouw Puiset zitten? Een heerlijke thriller dus, echt eentje voor de Kerstvakantie wanneer je tijd hebt om het in één ruk uit te lezen. Vier sterren voor Gstaad van Kiki van Dijk.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur:

Florence

Parijs

Vlieland

Gstaad

Tarifa