"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hadden de Grieken al raketten?

Zaterdag, 21 november, 2020

Geschreven door: Govert Schilling, Tjarko van der Pol
Artikel door: Rita Pontororing

Voor dromers, denkers, doeners en durfallen

[Recensie] Het formaat van het boek, lang en smal past natuurlijk bij de titel Hadden de Grieken al raketten? Het boek is lang en smal, zoals een raket eruit ziet. Dat geeft de indruk dat je zo mee kunt, op reis met de raket. En waar gaat de reis naar toe?

Govert Schilling neemt ons mee door de geschiedenis van de ruimtevaart, van houten duif tot wonen op Mars. Dat maakt nieuwsgierig. Hoe kun je van een houten duif, naar wonen op Mars?

Allereerst vertelt André Kuipers in zijn voorwoord dat wij mensen nieuwsgierige wezens zijn. Wij zijn altijd op onderzoek uit. En om vragen te beantwoorden zijn er “Dromers, Denkers, Doeners en Durfallen” nodig volgens de astronaut. En al deze mensen komen we tegen in dit mooi vormgegeven boek.

Kuipers legt uit waar we de vier D-mensen voor nodig hebben.
Een Dromer heeft het gekke idee om de ruimte in te gaan.
De Denker gaat rekenen, kan dat wel, hij bedenkt de raket.
De Doener gaat de raket bouwen.
En de Durfal …….. die stapt de raket in.

Foodlog

Deze vier D-mensen komen in het hele boek terug. Actief de verhalen lezen, kan door met kinderen te zoeken welke D-mensen zij in de verhalen herkennen.

Natuurlijk kunnen de verhalen ook gekozen worden op interesse. Weliswaar geeft het boek een tijdslijn aan, maar kiezen uit verhalen die kinderen aanspreken is goed mogelijk. Dus kinderen kunnen ook zelf in de inhoudsopgave zoeken en keuzes maken in de tijd. Of kiezen op de onderwerpen.

De inhoudsopgave geeft in grappige titels weer waar de korte hoofdstukken over gaan. Bij elk hoofdstuk staat een overeenkomstig jaartal bij. Naast feiten zijn er ook weetjes te lezen. Neem het verhaal Kuifje en de maan (1950). Kunnen we tekenaar Hergé van de stripboekserie Kuifje rekenen tot de Dromer? Vast wel. Hij heeft het gekke idee om de ruimte in te gaan, verwerkt in zijn stripverhaal.  Kuifje en zijn hond Bobbie gaan in een van de stripboeken Raket naar de maan, waarbij het maanavontuur nèt echt lijkt. En dat is wel knap volgens auteur Schilling want in 1950 was er nog nooit een raket in de ruimte geweest.

Wat ook opvalt is het feit dat verteld wordt wat we merken van Ruimtevaart in het dagelijkse leven (1962). Dit hoofdstuk begint met een inleiding over het live kijken van sport in een heel ver land. Hoe werkt dat?

In het hoofdstuk Soms gaat het mis (1986) lezen we over de lancering van de spaceshuttle Challenger waarbij de brandstoftank vlak na de lancering ontplofte. Gebeurtenissen die dramatisch eindigen worden eveneens verteld, waarbij gewezen wordt op de gevaren.

Zo heeft elk hoofdstuk een bijzondere invalshoek die kinderen zeker zal aanspreken. En niet te vergeten de goed leesbare teksten. Nieuwsgierig geworden naar de geschiedenis van de ruimtevaart? Willen weten wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren? De wetenswaardigheden gaan tot 2200!

Nog een opvallende aanvulling is de informatie in het rood. Deze bevat hele interessante weetjes, er worden bijvoorbeeld moeilijke woorden uitgelegd, er wordt een idee gegeven voor een galgje.

Daarnaast zijn de leuke en grappige illustraties van Tjarko van der Pol een plezier om naar te kijken. De tekeningen verlevendigen de teksten. Lees de tekst, kijk naar de illustraties en je ziet de feitenkennis die verteld wordt, voor je. Vooral ook aan te raden om samen de illustraties te bekijken. Wat lees je? Wat zie je? En niet vergeten, er is ook een zoekopdracht in Hadden de Grieken al raketten. Kijk naar de figuurtjes die afgebeeld staan op de pagina van de inhoudsopgave.
Het Hersenhotel van Tjarko van der Polis ook zo’n mooi boek met illustraties waar zo veel te zien is.

Hadden de Grieken al raketten is een bijzonder boek, geschreven door een wetenschapsjournalist, want dat is Govert Schilling, verteld op een duidelijke en aantrekkelijke wijze. Héél toegankelijk voor kinderen. Een boek waarin wetenschappelijke feiten zo aantrekkelijk worden gemaakt verdient alle aandacht. Grote aanrader.

En nog wat. Er is een planetoïde naar Govert Schilling vernoemd! ‘Planetoïde Govert’.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles