Hallo-o-o daarboven!

Zaterdag, 30 november, 2019

Geschreven door: Matthew Farina, Doug Salati
Artikel door: Rita Pontororing

Een bonte verzameling

[Recensie] “Vos schrikt zich een hoedje,”  is de binnenkomer van dit boek. Op het schoolbord  staat met grote letters geschreven:  “Laat je verzameling zien op school.” Het lijkt of Vosjes dier-klasgenoten allemaal een verzameling hebben. Ze kunnen meteen reageren door te zeggen wat ze zoal meenemen naar school en daar zijn ze trots op. Grappig om te zien dat illustrator Doug Salati dit zo beeldend kan tonen.

Over twee pagina’s staan de dieren afgebeeld die al weten wat ze meenemen. Aan de houding en de blikken is te zien dat ze prat gaan op hun verzameling. Schildpad die op twee poten staat, zijn nek wat uitsteekt: “Ik knikkers.” Schaap wat timide, “Ik spaar kammen.”

Maar, ach Vosje weet niets. Bij het slapengaan is hij heel verdrietig. Hij heeft geen idee wat hij mee kan nemen. Vader Vos troost hem en belooft dat ze de volgende dag samen naar een plek gaan waar Vosje een mooie verzameling kan vinden. En dat gaan ze doen, heel vertederend zegt vader Vos: “Voor een speciaal vosje als jij”.

Zo vertrekken ze de volgende ochtend naar het bos. “Poot in poot”. Onderweg komen ze een spin tegen die vliegen verzamelt. Dat is natuurlijk niets voor Vosje. Dus gaan ze verder het bos in, misschien komen ze dan iets tegen voor de verzameling.

Boekenkrant

De wandeling door het bos is in beeld gebracht ook weer over twee pagina’s. Het schept een beeld van een heel groot diep bos waar ze door lopen. Op de volgende bladzijden is te zien dat het steeds harder en harder gaat regenen.

En dan raakt Vosje zijn vader kwijt. Gelukkig, de regen stopt,  Vosje krijgt opeens een idee wat hij kan verzamelen en natuurlijk vindt hij zijn vader terug.

Heel vertederend is hoe Vader Vos met Vosje omgaat, dat straalt de cover ook uit. De illustraties zijn eenvoudig maar trekken je aandacht.  Prachtige plaatjes over twee pagina’s verdeeld. Afgewisseld met pagina’s die een brede witrand hebben. Alsof het een schilderij betreft.

Achterin het boek staan verschillende bladeren getekend met de naam erbij. Waarom? Dat heeft te maken met de titel Hallo-o-o daarboven! Matthew Farina heeft een prachtig verhaal geschreven met diepgang en een vormende waarde. Kijk om je heen en vind materiaal voor het grijpen. Maar dit voert niet de boventoon in dit boek. Dat doet het plezier van het voorlezen, de afwisseling van weinig en meer tekst en de illustraties.

En niet te vergeten het gevoel dat Vosje heeft als hij over zijn verzameling mag vertellen op school en dat alle dieren zijn verzameling bewonderen. Dan leef je gewoon mee met Vosje.

Een origineel boek om aan te tonen dat een prachtige verzameling in het bos gevonden kan worden. En om de rijkdom van de natuur te tonen. Niet belerend maar zo vanzelfsprekend. Kinderen gaan genieten van dit bijzonder verhaal.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles