Hamley zoekt de Kerstman

Zaterdag, 17 december, 2022

Geschreven door: Sandra J. Paul
Artikel door: Karin Teirlynck

๐€๐ฏ๐จ๐ง๐ญ๐ฎ๐ซ๐ž๐ง ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฃ๐จ๐ง๐  ๐ž๐ง ๐จ๐ฎ๐

[Recensie] Ho Ho Ho, Kerstmis is inzicht, want in het huis waar Hamley woont is het weer een drukte van jewelste. Henry sleept een grote boom binnen die hij samen met Betty en Viola versiert met lichtjes, ballen en slingers. Er wordt naar kerstfilms gekeken, maar er wordt ook over de pakjes gepraat die de Kerstman zal brengen.

Hamley spits haar oortjes. Ze wil wel eens weten hoe de Kerstman eruitziet en gaat ten rade bij de hond Kamiel, maar die weet het ook niet. “Wij slapen altijd als de Kerstman komt en als we dan โ€™s morgens wakker worden liggen de pakjes onder de boom.” Kamiel weet wel dat de schoorsteen vrij moet blijven als de Kerstman komt. Hamley kijkt bedenkelijk. Hmmm, de schoorsteen? Dan bedenkt ze dat ze vorig jaar met Kerst een wens heeft gedaan en dat die uitgekomen is. Stilletjes gaat ze voor de schoorsteen zitten en spreekt een wens uit.

Kerstavond
Als het Kerstavond is gaat Hamley met Mama Kat en B-Boy op pad. Ze gaan opzoek naar rendieren, want volgens Kasper en Kamiel staan er een eindje verderop in de wei. En in die wei โ€“ waar de rendieren staan – gebeurt iets magisch. Hamley, mama Kat en B-boy vallen pardoes in slaap, maar als ze wakker worden zien ze sneeuw, rendieren, kerstelfen en zakken vol pakjes. De kleine magische poes gaat een spannende, maar vermoeiende nacht tegemoetโ€ฆ

Dit is alweer het zevende deel in de Hamley-reeks. Ondertussen kennen Roos en ik het katje en haar familie al heel goed. Hamley is een magisch poesje dat mensen kan verstaan en op bepaalde dagen in het jaar met andere magische mensen kan praten. Samen met haar mama, zusjes, B-Boy en de honden Kasper en Kamiel woont ze bij Henry, Betty en Viola. Sandra J. Paul zorgt in elk boekje voor een kleine flashback met daarin de belangrijkste details over Hamley en het gezin waar ze woont.

Schrijven Magazine

Ook in dit deel zijn er weer een aantal dingen die Hamley, maar ook B-Boy, niet begrijpt. Mama kat legt die haarfijn uit. Op die manier ontstaat er een leerzaam vraag en antwoordspel waar kinderen van bijleren. Ook de kerstman legt het รฉรฉn en ander aan Hamley uit. Zo vertelt hij dat er geen levende dieren, zoals hondjes of katjes in pakjes geleverd worden. En als dit al het geval is dat die dan enkel gegeven worden aan mensen die er echt goed voor kunnen zorgen, want een dier hebt voor het leven (en niet voor even).

Sandra J. Paul heeft met dit deel weer een prachtig verhaal neergezet. De magie van Kerst spettert ervan af en dat begint bij de cover. De illustraties van Ann-Sophie Dโ€™Hollander maken het af. Een zalig boekje voor deze tijd van het jaar. Om voor te lezen of samen te lezen.

Roos en ikzelf hebben het boek apart gelezen en we waren allebei erg enthousiast over ๐ป๐‘Ž๐‘š๐‘™๐‘’๐‘ฆ ๐‘ง๐‘œ๐‘’๐‘˜๐‘ก ๐‘‘๐‘’ ๐พ๐‘’๐‘Ÿ๐‘ ๐‘ก๐‘š๐‘Ž๐‘›. Zeker een aanrader voor de komende decembermaand.

Eerder verschenen op Bookswithbooks

Boeken van deze Auteur:

Een kerst vol muziek

Alles wat je maar wenst

Hamley zoekt de Kerstman

Hamley 3 - Hamley in de sneeuw

Something Sweet

Office Candy