"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Handboek inmaken & bewaren

Zaterdag, 25 maart, 2023

Geschreven door: Petra Casparek
Artikel door: Jeanette van de Lindt

De beste methodes en recepten

[Recensie] Petra Casparek en Erika Casparek-Türkkan hebben samen, maar ook apart van elkaar, al heel wat kookboeken geschreven en daar zelfs prijzen mee gewonnen. Kortgeleden verscheen er weer een boek met de titel Handboek Inmaken & bewaren. Zelf leerden zij al op jonge leeftijd de technieken van inmaken en bewaren van oma’s en tantes en ze zijn daarin beiden heel ervaren geworden. Erika heeft veel gereisd in het Midden-Oosten en de culinaire invloeden uit die landen zijn hier en daar zichtbaar in de recepten.

Bij inmaken en bewaren denk je wellicht aan het maken van jam of het inleggen van groente in zoetzuur. Die technieken komen ook zeker aan bod maar dit handboek gaat veel verder dan dat. Want groente inleggen kan ook in zout of olie en vlees en vis kun je op verschillende manieren conserveren. Vruchten kun je in alcohol stoppen. Werkelijk alle technieken komen aan bod en voor iedere manier van inmaken en bewaren zijn er een heleboel recepten.

Als je door het boek bladert dan vallen de geweldig mooie foto’s op. Die zijn allemaal gemaakt door de in Duitsland bekende fotografen van “Fotos mit Geschmack”. Met een klein team zijn alle recepten uit het boek gemaakt en de foto’s geven een goede indruk van het eindresultaat. Hier en daar staan er ook wat stap voor stap foto’s bij de recepten. Handboek Inmaken & bewaren is niet alleen een heel mooi en goed bruikbaar boek geworden maar de technieken zorgen er ook voor dat we minder verspillen. In plaats van weggooien gaan we conserveren zodat we de producten ook langer kunnen bewaren.

Na het voorwoord worden de verschillende manieren van bewaren en conserveren kort en bondig uitgelegd. In de hoofdstukken zelf krijgen we meer informatie over de techniek waar we mee aan de slag gaan. Naast een aantal bekende soorten jam en marmelade zien we ook bijzondere recepten zoals Turkse citroenmarmelade en een gemberjam (met cognac). We maken kerstgelei van een kruidige punch en snoepjes van kweeperen. En wat te denken van perenmoes met vanille en kaneel en gebakken appels in wijnsiroop. En dat is dan alleen nog maar het eerste hoofdstuk.

Hereditas Nexus

Indiase wijze
Daarna gaan we verder met inleggen van groente in zuur, zout of olie. Heerlijkheden als aubergines in olie of wortels op Indiase wijze komen voorbij. Bij ieder recept staat hoelang het gemaakte houdbaar is en hoeveel potten je nodig hebt. Uiteraard met de inhoudsmaat erbij. Soep kun je goed invriezen maar ook inmaken in potten. En dat kan ook in de snelkookpan (tegenwoordig Instantpot) maar dan alleen als de hoeveelheden niet te groot zijn. Vlees en vis kun je op meerdere manieren conserveren en de resultaten zien er allemaal even heerlijk uit. Er is een hoofdstuk met allemaal recepten waar specerijen en kruiden een hoofdrol in spelen. Van mosterd tot chutney en sauzen en nog veel meer.

Voor het laatste hoofdstuk met dranken volgt worden we nog verrast door een aantal bijzondere olie- en azijnrecepten. Zoals sinaasappelolie met peperkorrels of chilipepers voor over de sla of een appel-dragonazijn. Aangekomen bij de dranken zien we pruimen in rode wijn en peren in vin santo (een Toscaanse dessertwijn). En als allerlaatste een klein hoofdstuk over zelf theezakjes maken en vullen met je eigen mengsel en we maken een aantal siropen. Je snapt dat vrijwel alle gemaakte zaken uit Handboek Inmaken & bewaren het erg goed zullen doen als culinair cadeau.
Maar ook het boek zelf is erg geschikt als geschenk. Zeker gezien de prijs-kwaliteitverhouding.

Een heel fijn boek waar de liefhebber van inmaken en bewaren nog lang plezier van zal hebben.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl


Laat hier je reactie achter:

2 reacties op “Handboek inmaken & bewaren

  1. Heb net het boek gekocht.
    Er wordt met geen woord gerept over botulisme-risico bij ingemaakte gerechten, en dat deze absoluut minstens 5 minuten moeten gekookt(!) worden vóór ze gegeten worden.
    Zie ik iets over het hoofd?
    Is de toevoeging van citroen voldoende om een omgeving te creëren die voldoende zuur is?…
    Graag antwoord
    Dank u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.