Top Bob - Van wie is die drol?

Zaterdag, 26 maart, 2022

Geschreven door: Harmen van Straaten
Artikel door: Nico Voskamp

Een doortrapt plan

[Recensie] ‘The battle of the drolls’, zou je dit verhaal ook kunnen noemen. Of het drolcomplot, ik noem maar wat. De hoofdrol ligt in elk geval bij een hoopje uitwerpselen.

Onze held Top Bob ligt in zijn mand van zijn welverdiende rust te genieten, als hij poes Dominee Kater voorbij ziet lopen. Dat gaat zomaar niet! Via zijn geheime uitgang rent hij de straat op, zet de achtervolging in, en ziet de poes op het dak vluchten.

Hé, wat is dat? Een vrouw laat een drol vallen bij het huis van Skipper Angstteckel. Maar waarom? Bob komt dichterbij en krijgt prompt de schuld van die grote boodschap. O, en hij staat opeens neus aan neus met Nero Buldog. Vluchten voor zijn leven! Jawel, we bevinden ons in de leef- en denkwereld van Top Bob zelf.

Deze bijzondere hond is al twee boeken lang de hoofdpersoon in de verhalen van Harmen van Straaten, Wij hebben deel drie in handen. Daarin komt onze hondenheld een doortrapt plan op het spoor, dat hij probeert te verijdelen. Helaas worden zijn goede bedoelingen steeds verkeerd begrepen, ook door zijn baasje, zeker als die zijn geheime uitgang ontdekt en die dichtmaakt. Uh-oh, komt dat nog goed?

Ons Amsterdam

Die spanningopwekkende vraag drijft de lezer voort naar het ongewisse einde van dit leuke boek. Harmen van Straaten treft precies de juiste toon in de gedachtegang van de hoofdpersoon. Iedere hondenbezitter kent de korte beslissingsboog van het hondenbrein, het verschil tussen diep snurkend liggen slapen in de mand en het één milliseconde later met vier poten tegelijk blaffend opspringen voor een verdacht geluid.

Ook de leefwereld is herkenbaar. Een verfoeilijke kat die Dominee Kater heet, een bully-hond die Nero heet, en baasjes die nou nooit eens snappen dat hun hond alleen maar het goede wil doen.

De taal sluit prima aan bij de impulsen van de dieren – en bij lezertjes van 7+, zoals handzaam voorin het boek wordt aangegeven. Ook het complot is ingenieus in het verhaal verweven. De tekeningen hebben een eigen stijl die deze lezer niet bijzonder aanspreekt, maar wel de dieren herkenbaar in beeld brengt. Ik zou het wel weten als ik 7+ was.

Ook verschenen op Nico’s recensies en Tiktok

Boeken van deze Auteur:

Spuit Elf telt tot 10… 11

Trippel & Trappel trappen de kat op z'n staart

Puppy Bob lost het op

Spuit Elf kan het zelf

De kleine sneeuwman

Retteketet! We gaan nog niet naar bed!