Hart van vuur

Zaterdag, 12 juni, 2021

Geschreven door: Miranda Peters
Artikel door: Bianca Brummelhuis

En wat als niet alleen haar eigen leven, maar ook dat van de anderen op het spel staat?

[Recensie] Hart van vuur is het tweede deel in de Gaia-trilogie, een YA auteur Miranda Peters. Nu Siem in handen is van een onbekende en onzichtbare vijand, zit er voor Hester maar één ding op: ze vertrekt halsoverkop naar Groningen om hem te zoeken. Sinds ze de waarheid weet over haar bovenmenselijke kracht en de reden dat Siem het met haar heeft uitgemaakt, zet ze alles op alles om hem te redden, maar dat valt niet mee.

Hester wordt gedwongen dingen te doen die ze nooit gedacht had te zullen doen. Ze moet keuzes maken – keuzes die soms onmogelijk zijn, maar toch gemaakt moeten worden. Met grote gevolgen. Hesters hart wordt keer op keer op de proef gesteld. Maar op het moment dat alle hoop verloren lijkt, komt er hulp uit onverwachte hoek.

Zal het Hester lukken om Siem te redden? Hoever mag en kan ze gaan?

De nadruk ligt in dit deel meer op de actie dan in het eerste deel van de serie. Ook spelen emoties weer een belangrijke rol. Deze zijn erg belangrijk voor het plot. Ze worden dan ook goed uitgewerkt en inzichtelijk gemaakt. Actie en emotie zijn erg nauw verweven in dit verhaal.

Boekenkrant

Hester en Siem komen voor moeilijke keuzes te staan in dit boek. Met name Hester krijgt het op dit vlak zwaar te verduren. Ik vond het interessant om te zien hoe ze daarmee om ging. Ze kiest ook niet altijd voor het voor de hand liggende, wat me soms aangenaam verraste.

Er komen vrij heftige scenes voor in dit boek. Deze zijn heel goed en beeldend beschreven. Dit maakte het voor mij erg spannend. Het laat wel weer zien dat deze serie het meest geschikt is voor de oudere YA of NA lezer.

De actie is net als in deel 1, Hart van glas, weer enigszins over the top. Maar ook nu vond ik dat eerder leuk dan storend. Het had ook een functie voor het verhaal, dus de spectaculaire gebeurtenissen kwamen niet helemaal uit het niets.

Het einde vond ik erg sterk. Nieuwe informatie maakt de situatie plotseling heel anders en behoorlijk explosief. De manier waarop Hester op de veranderde situatie reageert vond ik dan ook heel begrijpelijk.

Dit is geen typisch tussendeel, waarin weinig gebeurt en er alleen een brug geslagen wordt tussen deel 1 en deel 3. Dit is juist een deel waarin de spanning opgevoerd wordt en je als lezer wordt voorbereid op deel 3.

Eerder verschenen op Drukinkt

Boeken van deze Auteur: