Heartstopper 3

Zaterdag, 26 maart, 2022

Geschreven door: Alice Oseman
Artikel door: Sanne de Jong

Met Nick en Charlie in de stad van de liefde

[Recensie] De Heartstopper-serie gaat door! Alice Oseman weet de lezer nog steeds helemaal mee te nemen in de levens van Nick, Charlie en hun vrienden. Wees niet bang dat je je gaat vervelen, want in dit deel haalt de auteur weer hele nieuwe verhaallijnen naar boven.

Op reis naar…
In Heartstopper 3 gaan Nick en Charlie naar de stad van de liefde. Dat kan natuurlijk maar één stad zijn: Parijs! Nu de jongens officieel een stel zijn, willen ze het iedereen gaan vertellen. Maar ‘uit de kast’ komen doe je niet zomaar en het iedere keer weer moeten vertellen kan best lastig zijn. Nick en Charlie hebben daarnaast ook nog andere problemen die op hun pad terechtkomen en waar ze mee moeten dealen.

De Heartstopper-auteur
Alice Oseman (1994) komt uit het Engelse dorpje Kent en studeerde aan de universiteit van Durham. Oseman is bekend geworden met haar graphic novel serie Heartstopper, maar ze heeft ook YA-romans geschreven. Eind juni zal Loveless in vertaling verschijnen!

Niet alleen maar schattig
Heartstopper 3 bevat weer evenveel cuteness, liefde en schattige momenten als de vorige delen, maar in dit deel brengt Oseman de problemen en achtergrondverhalen van Nick en Charlie sterker naar voren. De auteur laat goed zien dat het niet zoals in een film is, waarbij het eindigt met het stelletje dat eindelijk samen is. Ze laat zien dat een relatie pas het begin is en dat er daarna nog zo veel gebeurt waar je samen doorheen moet. Je leert elkaar beter kennen en daarmee ook de diepere gedachten en problemen die iemand kan hebben. Hiermee zet Oseman een heel realistisch verhaal neer.

Wordt Vervolgd

Heartstopper is dus niet alleen maar leuk, Oseman brengt ook de onderwerpen pesten, zelfverwonding en eetstoornissen aan de orde. Het is fijn dat je als lezer wel te weten komt hoe het personage steun krijgt en dat centraal staat hoe ze diegene proberen te helpen.

Ook zet de auteur de lezer aan het denken over het ‘uit de kast’ komen. Waarom moet je het aan iedereen vertellen als je niet hetero bent? Vooral als je dit eigenlijk helemaal niet wil vertellen. Waarom kan het niet gewoon zo zijn? We vertellen het immers ook niet uitgebreid aan onze ouders als we hetero zijn.

Dit deel gaat niet alleen maar over de moeilijkheden van de relatie. Het gaat ook over tegen iemand die vier kenmerkende woorden zeggen wat misschien heel moeilijk is om uit te spreken maar wat ook heel fijn kan zijn. Ook leer je de vrienden van Charlie beter kennen. De minicomic aan het einde is daarbij een goede toevoeging.

Zoals de vorige keren zijn de illustraties in dit deel ook weer heel sterk. Als lezer krijg je het gevoel dat je de personages helemaal kent. Dit komt vooral door de illustraties, want de personages zeggen natuurlijk veel minder dan in een YA zonder illustraties.

Lees nu de hele serie!
Heartstopper 3 is dus een nog completer deel: Nick en Charlie zijn niet alleen meer een schattig stel, ze hebben ook serieuze problemen waar ze mee moeten omgaan. Dit zorgt ervoor dat Heartstopper 3 een extra laag aan de serie toevoegt.

PS Heartstopper 4 is inmiddels ook verschenen! Je moet wel alle delen in je boekenkast hebben staan, want de vier delen samen vormen een groot verhaal. En een onvolledige serie in de kast, dat kan natuurlijk niet!

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Deze winter

Liefdeloos

Nick en Charlie hebben elkaar meer dan ooit nodig…