Heartstopper 4

Zaterdag, 2 april, 2022

Geschreven door: Alice Oseman
Artikel door: Demi Stein

Nick en Charlie hebben elkaar harder nodig dan ooit

[Recensie] Het gaat heel goed tussen Nick en Charlie. Zelfs zo goed, dat Charlie eigenlijk de belangrijkste vier woorden uit wil spreken: Ik hou van je.

Nick voelt hetzelfde voor Charlie, maar heeft ook nog het een en ander aan zijn hoofd. Zo moet hij bijvoorbeeld nog altijd uitkomen voor zijn geaardheid bij zijn vader. Daarnaast maakt hij zich ook zorgen om Charlie, hij vermoed namelijk dat Charlie een eetstoornis heeft.

Deel vier in de Heartstopper serie
Dit is alweer het vierde deel in de populaire Heartstopper serie. Onder jongeren genieten de Heartstopper boeken grote bekendheid. Terecht, want het is een hartverwarmende serie over belangrijke onderwerpen. 

Alice Oseman is een Britse auteur. Ze is bekend geworden door haar graphic novel serie Heartstopper, die in eerste instantie is uitgebracht als web comic. Inmiddels worden de Heartstopper boeken in meerdere talen vertaald en heeft ze meerdere titels op haar naam staan.

Trouw

Mentale gezondheid
In deel drie werden er al hints gegeven naar mentale gezondheid. Nick begon zich in deel drie namelijk al zorgen te maken over de eetgewoontes van Charlie. In deel vier wordt dit verder uitgebreid en wordt er nog meer op gefocust. 

Dit wordt op een mooie manier gedaan. Je ziet en leest over Nick zijn angsten en zijn onderzoek naar eetstoornissen. Hierbij komen geen schokkende situaties voor, waardoor het goed leesbaar is voor iedereen. 

Droomkoppel
Zoals in alle delen, is deel vier ook wederom hartverwarmend. Op elke bladzijde is wel te zien of te lezen hoeveel deze twee jongens van elkaar houden en hoe belangrijk ze voor elkaar zijn. De manier waarop ze voor elkaar zorgen en op elkaar passen is enorm liefdevol en laat je geloven in de liefde. Het boek geeft je een goed gevoel, ondanks dat er een stuk mentale gezondheid in meegenomen wordt.

De illustraties in deze graphic novel zijn door Oseman herself gemaakt. Ze beelden goed uit hoe Nick en Charlie zich voelen en geven een prettige sfeer aan het verhaal. De omgeving en bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen zijn goed vormgegeven en passend bij hetgeen wat er verteld wordt.

Belangrijk verhaal
Veel jongeren zullen zich in de Heartstopper boeken herkennen. Op een goede manier, maar ook op een wat negatievere manier. Het is dan ook mooi om te zien hoe Oseman bepaalde onderwerpen in haar verhaal verwerkt en ervoor zorgt dat het voor iedereen een interessant verhaal is. Juist doordat jongeren veel herkenning kunnen vinden in Nick, Charlie en hun vrienden is het een boek met een belangrijk verhaal. Het is overigens ook erg goed te lezen als volwassene.

Heartstopper 4 is een Young Adult graphic novel verhaal dat verschillende onderwerpen bespreekt. Onderwerpen waar jongeren een stukje herkenning in kunnen vinden. Ondanks dat het in graphic novel vorm is, worden de onderwerpen duidelijk bespreekbaar gemaakt en is het een sterk verhaal. Voor het lezen van deel vier dien je wel eerst de voorgaande delen te lezen, zodat je weet wie Nick en Charlie zijn en wat zij (samen) al hebben meegemaakt.

Eerder verschenen op Meerboekenblog2

Boeken van deze Auteur:

Deze winter

Liefdeloos

Nick en Charlie hebben elkaar meer dan ooit nodig…