Heartstopper 4

Zaterdag, 30 april, 2022

Geschreven door: Alice Oseman
Artikel door: Sanne de Jong

Meer dan alleen een lief verhaal

[Recensie] Nick en Charlie zijn officieel een stel! En ze zijn ook nog eens ‘uit de kast gekomen’ voor heel de klas, dus ze kunnen nu lekker veel tijd met elkaar doorbrengen en af en toe een kusje stelen. Toch hebben Nick en Charlie nog aardig wat struggles waar ze mee moeten dealen…

Ik hou van je?
In Heartstopper 4 ondervinden Nick en Charlie hoe het leven als een stelletje eruit ziet. Toch blijft het zelfs nu lastig om ‘ik hou van je’ tegen de ander te zeggen, want voelt de ander ook zo veel voor jou? Daarnaast vindt Nick het lastig om tegen zijn vader te vertellen dat hij een vriend heeft en vermoedt hij dat Charlie misschien wel een eetstoornis heeft.

Van webcomic naar Netflix-serie
Alice Oseman (1994) timmert aardig aan de weg met haar bekende Heartstopper-serie. De webcomic is als paperback in Engeland al miljoenen keren verkocht. Helemaal nu de serie op Netflix te zien is, wordt Heartstopper steeds meer bekend.

Het vierde deel van de serie laat goed zien hoe de leukste dingen en de meest vervelendste dingen in het leven naast elkaar kunnen bestaan. Aan de ene kant voel je de lieve blikken als Nick en Charlie naar elkaar kijken, de manier waarop ze ‘hoi’ tegen elkaar zeggen laat je smelten en merk je hoe leuk ze zijn als een stel. De eerste keer dat ze ‘ik hou van je’ zeggen gaat dan ook op een heerlijk klungelige Nick-en-Charlie manier.

Het Weer Magazine

Eetstoornis
Aan de andere kant zijn er ook de problemen. De eetstoornis van Charlie brengt veel teweeg, en niet alleen bij Charlie zelf, maar ook bij Nick en de vrienden en familie van Charlie. Oseman laat goed zien hoe moeilijk het ook is voor de ander en hoe machteloos je je dan kan voelen. Hiermee geeft ze aandacht aan mentale gezondheid en psychische stoornissen. Hoe heftig dit kan zijn, hoe je kan helpen en hoe je soms niets kan doen en niet in je eentje iemand kan redden. Romantische liefde kan een psychische aandoening niet genezen, maar je kan er wel altijd voor iemand zijn. Daarbij is iedereen, inclusief zijn, haar of diens mentale gezondheid, anders: “Er is geen handleiding voor je mentale gezondheid, zoals voor een IKEA-kast”.

Het is goed te merken dat Oseman dieper wilde ingaan op hoe Charlie worstelt met zijn eetstoornis. Dat is goed gelukt, zonder dat dit aspect te eentonig wordt. Mede doordat Oseman ook in dit deel andere verhalen naast het verhaal van Nick en Charlie heeft verwerkt. 

Belang van beeld
De illustraties verdienen natuurlijk ook nog een goed woord, want zij vormen een net zo belangrijk onderdeel als de tekst. Het maakt niet uit vanuit welke hoek de personages zijn afgebeeld, elke keer zie je precies wie wie is. Het moet verschrikkelijk veel tijd hebben gekost om al die illustraties te maken.

Nog meer van Alice Oseman
Kan jij geen genoeg krijgen van Heartstopper? Voor wie dacht dat deel vier het laatste deel was… Er komt een deel vijf! Maar daarna is het wel echt afgelopen. Gelukkig gaat Best of YA ook Loveless vertalen, dus voorlopig komen er nog genoeg boeken van Alice Oseman aan. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Deze winter

Liefdeloos

Nick en Charlie hebben elkaar meer dan ooit nodig…