Heartstopper 4

Woensdag, 4 mei, 2022

Geschreven door: Alice Oseman
Artikel door: Sanne Jakobs

Het beste deel tot nu toe

[Recensie] Let op! Deze recensie bevat spoilers over de vorige delen!

In dit één na laatste deel van de Heartstopper-serie zijn Nick en Charlie klaar voor de volgende stap: het zeggen dat je van iemand houdt. Maar Nick heeft nog veel meer aan zijn hoofd. Zijn moeder accepteert zijn biseksualiteit, maar hij moet het nog steeds aan zijn vader vertellen. Ook vermoedt Nick dat Charlie een eetstoornis heef, iets wat hem in Parijs voor het eerst opviel.

Net als in de voorgaande delen, Heartstopper 1Heartstopper 2Heartstopper 3, komen er weer veel thema’s aan bod. Toch is dit deel anders dan de vorige. In de eerdere delen was er echt in elk nieuw boek een nieuw thema. In dit deel wordt er verder geborduurd op iets wat in deel 3 al is voorgevallen. Hierdoor wordt dit thema, de eetstoornis, veel beter uitgewerkt dan de andere thema’s. Dat vond ik heel positief, omdat er nu niet weer iets nieuws aan het licht werd gebracht, iets wat me bij deel 3 een beetje irriteerde.

De manier waarop dit verhaal wordt verteld is ook anders. Voor een groot deel bestaat het uit dagboekverhalen van Nick en Charlie. Op deze manier komen de jongens wat dichterbij de lezer en wordt het intiemer. Je leest over hun gevoelens uit de eerste hand. Er wordt ook wat dieper ingegaan op alle emoties zodat je een duidelijk beeld krijgt van hetgeen waar ze mee zitten. Ik heb het gevoel dat ik ze nu pas echt een beetje heb leren kennen.

Wordt Vervolgd

Het verhaal leest goed en makkelijk weg. Over dit deel kan je wel wat langer doen omdat er op bepaalde onderwerpen wat dieper wordt ingegaan waardoor je ook iets meer hebt om over na te denken. De tekeningen zijn ook gevarieerder. Zo worden Nick en Charlie bijvoorbeeld uit verschillende hoeken getekend en wordt er ook gebruik gemaakt van flyers en brieven om de tekst weer te geven.

Het verhaal is nog niet afgesloten. Laatst is er bekend geworden dat er in augustus 2023 een laatste deel zal verschijnen. Al heeft dit deel ook niet echt een open einde, dus je hoeft als fan niet nog 1,5 jaar te wachten na een cliffhanger.

Dit deel bevat weer extra content, waaronder een mini-comic en karakterprofielen. Ook wordt het Britse schoolsysteem uitgelegd.

Ik vind dit het beste deel tot nu toe en kan dan ook niet anders dan 5 sterren geven. Ik heb er niets op aan te merken, behalve dat ik het behoorlijk jammer vind dat ik nu 1,5 jaar moet wachten op het volgende deel, ook al is er geen cliffhanger.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Deze winter

Liefdeloos

Nick en Charlie hebben elkaar meer dan ooit nodig…