"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Hedendaagse architectuur in Nederland

Donderdag, 22 december, 2022

Geschreven door: Marjolein Visser
Artikel door: Evert van der Veen

Fraaie staaltjes vernieuwende ontwerpen

[Recensie] De Nederlandse architectuur kende in de 17e eeuw, beter bekend als De Gouden Eeuw zijn eerste en eigenlijk ongeëvenaarde bloeiperiode. Over deze periode verscheen onlangs het handboek De Gouden Eeuw in 500 portretten, taferelen & analyses. Aan het begin van de 20e eeuw leverde Nederland een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van moderne architectuur. Pierre Cuypers, Theo van Doesburg, Willem Dudok, Albert Kool zijn enkele bekende namen uit deze periode.

Hedendaagse architecten genieten nationale en internationale erkenning voor hun vernieuwende ontwerpen zoals in het tweetalig uitgevoerde Hedendaagse architectuur in Nederland goed duidelijk wordt. De begeleidende teksten zijn in het Nederlands en in het Engels.

Daglicht
Nederlandse architecten zijn gevoelig voor de omgeving waarin wordt gebouwd, houden daar rekening mee en zoeken naar een goed evenwicht tussen bestaande en nieuwe bebouwing. De toegankelijkheid van daglicht in het interieur is ook een belangrijk aspect en daarom wordt er veel glas toegepast.

Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk item. Dat begint al bij de bouw zelf. Het aantal woningen dat kant en klaar in een fabriek wordt vervaardigd, is nog betrekkelijk klein maar heeft als het op de impact voor het milieu aankomt wel de toekomst omdat de CO2 belasting aanzienlijk lager ligt door een veel efficiëntere manier van bouwen en veel minder bouwverkeer.

Pf

In dit boek presenteren diverse Nederlandse architectenbureaus hun werk. De gebouwen zijn divers en variëren van een school, de inrichting van een stadsplein in Nijmegen en het centrum van Veenendaal tot een kas met elegante houtconstructie. Bijzonder is de wijze waarop twee bestaande woningen via een elegant golvend dak met elkaar zijn verbonden. Het kantoor straalt zo de activiteit – scheepsbouw – uit.

Bureau Fraai heeft een ontwerp gemaakt voor de verbouwing van het voormalige St. Lucia klooster in Bennebroek met een fraai interieur als resultaat. KVDK architecten ontwierp het Lisser Art Museum dat gedeeltelijk op een historische dijk ligt en aan de voorzijde een glazen onderkant heeft waardoor deze constructie zichtbaar wordt. Het gebouw maakt een mooie, zwevende indruk.

Bosvilla
Een ontwerp met een heel eigen karakter is de bosvilla in Bergen. Het huis doet wat klassiek aan door het gebruik van natuursteen en de royale toepassing van hout en voegt zich op deze wijze prachtig in de bosrijke omgeving. Bijzonder is ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, van Neutelings Riedijk architects. Het exterieur is zeer veelkleurig waardoor het gebouw zijn functie uitdrukt. Ook de afgebeelde ruimten zijn rijk aan kleur en vorm maar komen daardoor wel wat druk en onrustig over.

Unstudio tekende het treinstation in Arnhem dat opvalt door zijn sterk golvende dak dat in het wit is uitgevoerd. De toepassing van scheepsbouwstaal maakte deze vorm mogelijk. Het was een lang en ingewikkeld bouwproces omdat het spoor ook werd aangepast en uitgebreid. De vloeiende lijnen binnen stralen de dynamiek van reizen uit maar bewaren tegelijk rust zodat de reiziger zich op z’n gemak voelt.

ZECC Grounded Architecture ontwierp een woontoren aan het Merwedekanaal in Utrecht, op de plaats van een voormalige silo. De woontoren van negen verdiepingen is dan ook rond, aan de buitenkant uitgevoerd in staal en de uitwaaierende balkons geven het gebouw extra visuele spanning. GEAR in Leeuwarden ontwierp het Waddencenter op de Afsluitdijk en de Watercampus in Leeuwarden, een centrum voor watertechnologie. De wanden hebben opvallende golvende horizontale lijnen.

Hedendaagse architectuur in Nederland is fraai opgezet. Van ieder gebouw is er een grote foto van het exterieur en daarnaast zijn er diverse kleinere foto’s van het interieur die worden toegelicht en soms ook van plattegronden worden vergezeld.

Marjolein Visser studeerde cum laude klinische psychologie en culturele antropologie en ontwikkelingsstudies. Zij is schrijfster van proza en non-fictie en winnaar van diverse schrijfwedstrijden.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow