Heel Holland Bakt voor jou

Zaterdag, 17 september, 2022

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Simone Nijhuis

Alweer een boek van het populaire televisie programma

[Recensie] In 2022 was er weer een seizoen van de inmiddels bekende tv-serie van Heel Holland Bakt. Ook dit seizoen tien kandidaten, de jury met Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven en natuurlijk presentator André van Duijn.

En ook nu verscheen er een nieuw boek met als titel: Heel Holland Bakt voor jou.
Het voorwoord is geschreven door de winnaar van het seizoen 2022: Enzo Pérès – Labourdette. In het voorwoord zegt hij: “de receptuur verandert soms, maar het plezier in het bakken voor elkaar blijft hetzelfde” en het plezier van de deelnemers was ook zeker terug te zien in de tv-serie. Op de omslag is dan ook te lezen: “de lekkerste taarten bak je voor elkaar”.
In het boek staan de foto’s van de deelnemers van het seizoen 2022, hun  recepten zijn er niet in terug te vinden; ze staan wel op de website van de gelijknamige tv-serie.

De eerste helft van het boek Heel Holland Bakt voor jou bevat recepten en de teksten van de winnaar van 2020 Anouk Glaudemans – van der Krabben.
De recepten zijn onderverdeeld in koekjes, taarten, gebakjes voor tussendoor en hartig. Alle met drie gradaties: best makkelijk, goed te doen en Wow! wel moeilijk.
De recepten zijn duidelijk omschreven en bij de ingrediënten is aangegeven voor hoeveel stuks of het aantal personen. Van het benodigde bakgerei zijn tekeningen gemaakt wat het goed overzichtelijk maakt en ook staan er bij diverse recepten nog tips die de receptuur nog wat verduidelijken.

De tweede helft van het boek bevat recepten van de technische opdrachten van Robèrt van Beckhoven.
Deze opdrachten worden in het programma bedacht door Janny en Robèrt. Het bevat een basisrecept, iedereen krijgt dezelfde instructies en de kandidaten moeten de opdracht maken en presenteren. De kandidaten krijgen beknopte informatie en ze moeten de opdracht binnen een beperkte tijd uitvoeren. Er komt kennis bij kijken, maar ook vertrouwen in hun bakinstinct.

Boekenkrant

In het boek wordt duidelijk dat je elk onderdeel van het recept goed aandacht moet geven om tot een mooi resultaat te komen. Stap voor stap neemt Robèrt je mee in de receptuur, verduidelijkt met foto’s. De recepten staan uitgebreider omschreven dan de recepten van het eerste deel van het boek en ook hier worden tips gegeven die handig zijn om op te volgen.

Heel Holland Bakt met jou is al met al een leuk boek om in huis te hebben en om mee aan de slag te gaan als je van bakken houdt.

Persoonlijk vind ik het wel jammer dat er geen recepten van de kandidaten terug te vinden zijn.  Zij hebben het programma kleur gegeven en met name de winnaar Enzo Pérès – Labourdette, die met zijn invulling van de receptuur op een goede manier gebruiken van vervangende ingrediënten toch prachtige baksels wist te maken. De jury was daar immers ook van onder de indruk.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.