Helende zorg

Zondag, 15 september, 2019

Geschreven door: Arnold Smeets
Artikel door: Jasmijn Olk

Een geïnspireerd perspectief op gezondheid en ziekte

[Recensie] Voor ons lichaam zorgen we, bewust of onbewust. Met dagelijkse routines of in de sportscholen, maar ook, als het nodig is, in revalidatiecentra of tijdens een strandwandeling om eens lekker uit te waaien. Wat nou als dat lichaam hapert, we ons bewust worden van onze lichamelijke begrenzingen en onze, vaak vanzelfsprekend geachte, lichamelijke autonomie verdwijnt? “Mensen blijken vaak krachtig en weerbaar”, schrijft theoloog Arnold Smeets, “al moet het soms van diep of ver komen – en kunnen dierbaren of professionele hulpverleners van grote waarde zijn met hun steun, troost en aandacht.”

Centraal in de nieuwe bundel Helende zorg staat het positieve gezondheidsbegrip van Machteld Huber. Zij stelt dat gezondheid veel dynamischer, genuanceerder en omvattender is dan lang werd gezien. Gezondheid is volgens haar het vermogen van mensen om zich met veerkracht aan te passen aan de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

Een grote rol hierin is weggelegd voor de existentiële dimensie van het leven. Hoe helpt een levensovertuiging, zingeving en spiritualiteit ons, om te gaan met kleine en grote gebeurtenissen, met lijden en verdriet? Hier mengen theologen en geestelijke verzorgers zich in het debat. In verschillende bijdragen bieden zij in Helende zorg een nieuw, geïnspireerd perspectief op gezondheid en zorg. Zij schrijven onder andere over het vroegchristelijke denken over de verhouding tussen lichaam, ziel en God; over monastieke stilte als middel om je tot een ziekte te verhouden; over luisteren, kijken en vragen. Een prachtige bundel voor wie werkzaam is in de gezondheidszorg en voor ieder die zich op een dieper niveau wil verhouden tot ziekte en gezondheid in eigen omgeving.

Technisch Weekblad

Eerder verschenen in Volzin