Help! Een klas zonder meester

Zaterdag, 20 maart, 2021

Geschreven door: Ilona de Lange, Hanne Snel
Artikel door: Joost van Gelder

Wat doe je als je lievelingsmeester ineens weggaat?

[Recensie] Het zal je maar gebeuren. Je hebt een leuke klas en een geweldige meester, maar plots verandert alles. De meester gaat weg en nergens is een geschikte vervanger te vinden! Het verhaal in dit boek zou zo echt gebeurd kunnen zijn.

In Help! Een klas zonder meester ontmoeten we de hoofdpersoon Sam die in huis woont bij pleegouders en samen met zijn vrienden een meesterlijk plan probeert te bedenken om een goede vervanger voor zijn meester te vinden. In dit meesterlijke plan krijgen YouTube en vloggen een grote rol. Iets wat Ilona de Lange, de schrijfster van het boek, slim heeft gedaan, omdat het perfect aansluit bij de belevingswereld van veel kinderen die het liefst de hele dag filmpjes kijken van bekende vloggers.

Ilona de Lange verwerkt in het verhaal mooie maatschappelijke vraagstukken, zoals het leerkrachtentekort, de pleegzorg en de gevaren van social media. Als leerkracht van de basisschool vond ik bijna alles zo herkenbaar om terug te lezen en ik weet wel zeker dat dit effect ook bij kinderen hetzelfde zal zijn. Het boek leest daarnaast ontzettend fijn weg met over het algemeen korte hoofdstukken.

Naast de herkenbare verhaallijn, zijn de illustraties van Hanne Snel realistisch gemaakt. Het is net alsof je er echt bij bent. De illustraties zijn niet afleidend, maar ondersteunen het verhaal, zo maak je op de eerste pagina van het boek kennis met de klas door een afbeelding waarin alle kinderen van de klas met naam afgebeeld worden.

Boekenkrant

Het boek is geschikt voor kinderen die van realistische schoolverhalen houden. Tegenwoordig zie ik dat kinderen vaak voor humoristische en vaak gekke verhalen kiezen met veel plaatjes. Voor deze kinderen is dit boek minder geschikt.

Een leuk, maar niet ontzettend bijzonder of onderscheidend van andere soortgelijke boeken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles