'Help ik ben een autist! Ik was het al voordat ik het wist'

Maandag, 9 september, 2019

Geschreven door: Pascal van Ijzendoorn
Artikel door: Perfecte Buren

De titel wekte direct mijn interesse en belangstelling omdat ik alles opslurp wat met autisme te maken heeft. Waarom, vraag je je misschien af. Ik heb zelf een zoon van 17 met autisme. Ik zeg nooit autistische zoon. Zoon met autisme. Dat maakt het mogelijk om andere kwaliteiten te zien. Maar dit is natuurlijk persoonlijk.

Geen enkele vorm van autisme is hetzelfde kan ik nu inmiddels als ervaringsdeskundige wel zeggen. Ook in dit boek zie ik overeenkomsten maar ook echt voorbeelden die ik niet herken. En daarom is het ook zo belangrijk om ervaringen en kennis te delen. Ik ben blij met deze informatiebron. Het gaat om de ik-gerichtheid. Je terugtrekken in je eigen wereld als de prikkels je teveel worden. En dan betiteld worden als egoïst. Apart. Vreemd. Deze prikkels zijn vaak onbegrepen in onze snelle wereld. Maar snel kunnen schakelen of afwijken van de vaste structuur kan erg moeilijk zijn. Maar het meest lastige is wel omgaan met emoties en de sociale interactie. Ook hier worden de situaties goed uitgelegd. Een gesprek zonder wedervragen. Of troosten of medeleven tonen. Het is aan te leren maar echt spontaan worden is uitzonderlijk.

Ook wordt er aandacht besteed aan de vakbijbel van de psychiatrie, DSM. En het boek dat iedereen die met autisme te maken heeft zou moeten lezen: Martine Delfos ’Een vreemde wereld’. Het heeft echt te maken met een onontwikkelde linker hersenhelft. En dat je behalve bovenstaande ook te maken kunt hebben met slechte motoriek, veel denken weinig voelen, grapjes niet begrijpen, fobisch gedrag, herhaalgedrag enz.

Ook staan er veel tips in het boek. Daar kun je echt wat mee. Een mooi handboek en een must read voor mensen die er hoe dan ook mee te maken hebben. Want autisme zie je niet alleen aan de buitenkant. Een welverdiende 4 sterren van mij.

Kookboeken Nieuws

Linda

Eerder verschenen op Perfecte Buren.