'Helsinki’

Donderdag, 5 november, 2020

Geschreven door: Nathalie Pagie
Artikel door: Perfecte Buren

Al jaren leeft Talinn in grote onzekerheid. Sinds haar zus acht jaar geleden in Helsinki van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen voelt niets meer volwaardig aan. Om de kans te vergroten ooit nog onbekommerd te kunnen leven keert ze na al die tijd terug naar de trendy hoofdstad van Finland in de hoop antwoorden te vinden op die ene cruciale vraag, waar is Reval?

Opnieuw voert Pagie je mee naar Scandinavië. Met IJsengel en Noordkaap nam ze de lezer ook mee de vrieskou in, letterlijk en figuurlijk.

Nu in Helsinki, de titel zegt het al, speelt het verhaal zich af in de hippe Finse hoofdstad. Het ontspannen sfeertje wordt in oktober echter ruw verstoord door een gruwelijke moord in het metrostation. Leider van het onderzoek, hoofdcommissaris Tov Turunen, ziet meteen overeenkomsten met de Kalavala-zaak van een aantal jaren terug. Burgemeester Katri Henriksson wil daar echter niets van horen, het enige wat zij wil is een dader en snel ook. De reputatie van de stad staat immers op het spel. Als de ideeën van Turunen inderdaad kloppen laat dat geheid sporen na op de samenleving en het toerisme. Want hoe trendy is een seriemoordenaar? Henriksson kan echter niet om de feiten heen, de symboliek van de plaats delict is duidelijk. Seriemoordenaar of niet, een ding is zeker: Helsinki heeft te maken met een zieke geest met een bizarre modus operandi.

Het jonge team onder leiding van de hoofdcommissaris wordt versterkt door de komst van Talinn. Ze draagt een bepaalde geheimzinnigheid uit die haar collega’s interpreteren als afstandelijk. Talinn trekt haar eigen plan, ook wanneer ze bij het onderzoek naar de metromoord wordt betrokken. Ook ziet ze wel wat in de theorie van Turunen en gaat gericht op onderzoek uit. Buiten dat die keuze niet goed valt bij haar collega’s blijkt dat ook niet geheel zonder risico’s. Ze triggert anderen tot handelen, iets dat rampzalig kan én zal uitpakken als ze niet heel snel reageert. De vraag is alleen, zit ze op het juiste spoor? Leidt dit alles naar Reval?

Archeologie Magazine

Pagie neemt je mee in een gruwelijke moordzaak. Gruwelijk als in kippenvel! Niks voor lezers met een zwakke maag dus… Eens de rillingen weer wat weg zijn maak je kennis met een grote diversiteit aan interessante personages met dito achtergronden. De sfeer in het onderzoeksteam vond ik heel realistisch. Er is sprake van een enorme prestatie- en werkdruk, opgevoerd door de media en vanuit de leiding. Het team heeft nauwelijks afdoende onderzoeksmiddelen tot hun beschikking, dit komt voort uit eerder gemaakte politieke keuzes. Eigenlijk wordt het onmogelijke van hen verwacht, namelijk maximaal resultaat met minimale middelen. Dit geeft een goede weerspiegeling van de maatschappij waar meerdere bedrijfstakken in de dienstverlening mee te maken hebben. Of het de insteek was van Pagie dit subtiel te benadrukken weet ik niet, maar ik hou daar wel van. Het geeft een verhaal extra inhoud, maakt het heel echt. Net als kippenvel dat geregeld weer opdoemt door de omschrijvingen van een bepaalde scène…héél echt!

Helsinki is wederom een goed boek van Nathalie Pagie. Met haar Tara & Diego-reeks oogst ze keer op keer lof bij haar lezers, maar met haar standalone thrillers minstens zo. Waar ik de serie vooral (ont)spannend vind, ervaar ik haar andere thrillers juist als alleen maar spannend! Buiten een goed bedacht verhaal is er sprake van onderhuidse suspense, een steeds strakker aangetrokken spanningsboog en een grote diversiteit aan (hoofd)personages. Deze ingrediënten versterken haar boeken enorm.

Toch is het niet alleen moord en doodslag in Helsinki. Ook nu ontstaan er op onverwachte momenten hele mooie dingen. De vriendschap die Talinn sluit met een bijzondere collega is verrassend. De juiste persoon weet dus wel door dat schild heen te prikken en dat werkt Pagie heel mooi uit. Dat hier meteen een zeer actueel maatschappelijk thema wordt aangesneden geeft aan dat Pagie meer doet dan alleen een spannend verhaal schrijven. Al vaker is me opgevallen dat ze zaken uit de actualiteit aanhaalt en een plek geeft in haar verhalen.

De cursief geschreven hoofdstukken zijn van grote meerwaarde voor je beeldvorming want je krijgt informatie vanuit een bijzonder wanhopig perspectief. Deze passages zijn zowel intrigerend als irritant, ze laten je fantasie op hol slaan en grijpen je bij de strot. De haast psychotische inslag geeft de suggestie van nog veel meer. Wie. Is. Dit? En vooral waarom…

Ondanks dat op 2/3 van het boek mij al duidelijk was hoe het verhaal ongeveer zou gaan verlopen, heb ik genoten van deze vlot geschreven en spannende thriller. Er gebeurt ontzettend veel in een hoog tempo en dat leest heel lekker weg. De prettige korte hoofdstukken en de wisseling van perspectief dragen zeker bij aan de spanning. Richting de plot wist ze me toch nog een paar keer te verrassen. Eén specifieke plotwending geeft het verhaal een totaal andere lading…het gaat ineens niet meer alleen om Talinn.

Helsinki is een overtuigende thriller die het randje van het gruwelijke benadert. Qua psychologische spanning en thematiek deed het verhaal me vaag denken aan Wijd open van de Duitse bestsellerauteur Sebastian Fitzek, maar ook aan de succesvolle serie van Emelie Schepp, Scandinavisch bestsellerauteur. Als je vooraf niet zou weten dat Helsinki door een Nederlandstalige auteur is geschreven, zou je dat tijdens of na het lezen ook niet vermoeden. Alles klopt, voelt authentiek aan, dit is een échte Finse thriller. Vier sterren!

Patrice

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur:

Paradijsvogels

De trip

Casa Familia

Rio Grande

Paradijsvogels

De campus