Het achterhuis

Zaterdag, 21 augustus, 2021

Geschreven door: Anne Frank
Artikel door: Demi Stein

Het achterhuis in een nieuw jasje

[Recensie] 25 juni 1946 werd “Het achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Zoals we allemaal weten gaat dit verhaal over Anne Frank die samen met haar familie en een ander gezin gaat schuilen in het Achterhuis. 

Ter gelegenheid van het  70 jarige (2017) bestaan van Het achterhuis gaf Uitgeverij Prometheus daarom het boek in een nieuw jasje uit, namelijk in graphic-novel vorm.  Dit is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky (beiden bekend van Waltz with Bashir).

In deze strip zijn de belangrijkste dialogen van Anne Frank haar dagboek gebruikt en een aantal keren zijn haar tekst letterlijk een op een overgenomen. Samen met de illustraties maakt het dat dit verhaal een stuk interessanter is voor jonge lezers.

Zelf had ik nog nooit het verhaal van Anne Frank gelezen (wel de films gezien en geschiedenislessen over gehad uiteraard) tot nu! En wat een uitkomst is deze graphic novel dan! 

Yoga Magazine

Het geeft perfect weer wat Anne Frank heeft meegemaakt en hoe de situatie was in het Achterhuis. Dit op een niet-schokkende manier, waardoor het boek heel aantrekkelijk is voor jongeren. Daarnaast spatten de woorden van Anne Frank van de bladzijdes doordat haar humor erin verwerkt is. Zelf vind ik het ook supertof dat er een aantal bladzijdes een op een zijn overgenomen. Dit geeft de gehele graphic novel een hele mooie sfeer. 

De illustraties zijn ook op een hele toffe manier gedaan waardoor het leuk is om naar te kijken. Er zit humor in, maar doet het verhaal van Anne Frank echt niet ten onder. Echt een aanrader voor jongeren.

Ari Folman geeft achterin nog een uitleg over hoe belangrijk het voor hen was dat de persoonlijkheid van Anne Frank hierin voorkwam, deze sfeer zit ook echt in de graphic novel verwerkt, dus hiervoor zeker mijn complimenten! 

Eerder verschenen op Meer Boeken Blog

Boeken van deze Auteur: