"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het anti-aanbakbrein

Dinsdag, 30 augustus, 2022

Geschreven door: Sanne Arnhem
Artikel door: Severine Lefebre

Een verrassend en verfrissend zelfhulpboek

[Recensie] Piekeren, het blijft iets waar veel mensen last van hebben. Negatieve gedachten kunnen aan je blijven kleven. Zelfs maanden of jarenlang. Hoe fantastisch zou het zijn mocht je deze gedachten gewoon van je af kunnen laten glijden. Zoals een antiaanbakpan. Dit boek is de eerste stap om met deze gedachten komaf te maken.

De Nederlandse Sanne van Arnhem is trainer, auteur en spreker op evenementen. Ze geeft trainingen zoals “interculturele communicatie” en “omgaan met moeilijk gedrag”, waarbij haar studies toegepaste psychologie en bedrijfscommunicatie goed van pas komen. In 2021 schreef van Arnhem haar eerste boek Red mij niet, waarin ze beschrijft hoe je het beste iemand steunt die het moeilijk heeft. Met Het anti-aanbakbrein geeft ze haar lezers een leidraad om dingen die mentaal aan je plakken, kwijt te geraken.

Het boek opent met een persoonlijke inleiding van de auteur. Ze geeft aan waarom ze dit boek schreef en waar haar inspiratie vandaan kwam. Ook interviewde ze honderd mensen die in een heftige werk- of thuissituatie zitten. Daaruit blijkt dat iedereen zijn eigen manier heeft om met ‘dat wat plakt’ (DWP) om te gaan. Aan jou dus om uit te vissen wat het beste werkt.

Het anti-aanbakbrein is logisch opgedeeld en neemt de lezer stap voor stap mee in doorheen de tien hoofdstukken in het boek. Je krijgt duidelijk uitgelegd wat DWP betekent en waarom er dingen blijven plakken. Dan worden de tien ingrediënten meegegeven en uitgediept van zo’n anti-aanbakbrein, waarna het tijd is voor het anti-aanbakplan. Dit is een duidelijk schema in vier fases, die elk grondig worden uitgewerkt. Na elk hoofdstuk is het tijd om de theorie in de praktijk om te zetten. De auteur illustreert dit telkens met een voorbeeld van haarzelf, zodat het voor de lezers duidelijker en tastbaarder aanvoelt.

Bergen

Het voordeel van Sanne van Arnhems werkmethode is dat alles mooi gestructureerd en schematisch wordt voorgesteld. Zo wordt het de lezer gemakkelijker gemaakt om zelf een DWP-inventarisatieformulier in te vullen en hierna met het anti-aanbakplan aan de slag te gaan. Nog een pluspunt is dat je alle forumlieren en schema’s kunt terugvinden op de auteurs website (www.sannevanarnhem.nl), zodat je niet hoeft te schrijven of werken in het boek.

Vaak kan een zelfhulpboek saai of langdradig overkomen, maar dat is bij Het anti-aanbakbrein helemaal niet het geval. Het boek leest vlot en de schrijfstijl voelt prettig aan. Je herkent je ook vaak in hetgeen de auteur schrijft. Door de humor die ze er weet in te stoppen, lees je met plezier (en soms een glimlach) verder in het boek. Niet alles wat geschreven staat is nieuw, sommige tips en methoden – zoals het 3G-schema en piekerkwartier – zijn misschien al gekend. Maar de combinatie met de andere elementen is dan weer verrassend verfrissend. En – heel belangrijk – op een eenvoudige manier uitgelegd.

Sanne van Arnhem heeft met Het anti-aanbakbrein een sterk psychologisch zelfhulpboek neergezet. Door de toegankelijkheid kan iedereen zijn of haar DWP achterhalen en aanpakken. En lukt het niet, ook niet erg. Oefening baart kunst.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow