"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het beest van Bakendorp

Maandag, 3 januari, 2022

Geschreven door: Patricia Mollenhauer
Artikel door: Ingrid den Oudsten

spannende intrigerende historische thriller

[Recensie] De tekst op de achterflap geeft de volgende informatie “Patricia Mollenhauer, dochter van een Zeeuwse moeder en Frans Congolese vader woont met haar man en twee kinderen in het gehucht Bakendorp op een eeuwenoud kerkhof. Deze prachtige plek omgeven door groen heeft Patricia geïnspireerd om haar debuut te schrijven. Haar eigen achtergrond heeft direct en indirect gediend als decor voor deze historische thriller.” Oké, ik ben geïntrigeerd!

Janine is van Nederlandse-Ghanese afkomst en heeft haar vader sinds haar vijfde niet meer gezien. Ze is werkzaam als culinair journalist en woont met haar man en kinderen in het Zeeuwse gehucht Bakendorp. Hun rustige leventje wordt verstoord als er bij bouwwerkzaamheden in hun achtertuin de overblijfselen van drie mannen worden gevonden. Niemand weet wie ze zijn of waarom ze daar zijn begraven. Forensische onderzoek wijst uit dat twee van de drie mannen van dezelfde voorouder afstammen als zij: de West-Afrikaanse zwarte slavenhandelaar Jacob Rühle die in 1828 is overleden.

Vlak na deze vondst ontvangt Janice een pakketje; de erfenis van haar tante. Het bevat dagboeken van honderden jaren geleden. De dagboeken vertellen het verhaal van twee welgestelde families die met elkaar verbonden zijn door “vervuild” bloed. Dat vervuild bloed vandaag de dag nog steeds een probleem kan zijn, blijkt uit het feit dat het niet door iedereen wordt gewaardeerd dat ze een onderzoek doet. Hierdoor gaat ze zelf op onderzoek.

Het verhaal wisselt tussen 2018, 1882 en 1782 en speelt zich voornamelijk af in Zeeland. Ook de schrijfstijl van de verschillende periodes wordt afgewisseld. Je zit gelijk in het verhaal als Janice in ik-stijl verteld over de vondst in de tuin. De gebeurtenissen van het verleden worden verteld vanuit de derde persoon, waardoor je een soort toeschouwer wordt. In het begin is het wel schakelen, maar als je verder in het verhaal zit en je de personage wat beter leert kennen, wordt het makkelijker. De sfeer van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, is goed weergegeven en daar word je door meegenomen.

Bergen

Het hele verhaal door vraag je je af wat fictie is en wat waargebeurd. Het boek had van mij dikker mogen zijn zodat het verhaal, de geschiedenis en de achtergronden uitgebreider behandeld konden worden. Wat ik storend vond aan het boek is dat de gesprekken echt als spreektaal worden weergegeven. Ik heb geen problemen met hier en daar een dialect of accent, want dat maakt het wel wat levendiger, maar de “ehm’s” en “euh’s” die veelvuldig in de dialogen voorkomen vond ik storend. Wat een prachtig stuk vond, is de manier waarop Janine’s dochter aan de hand van de verschillende eieren die hun zes kippen leggen aan een klasgenoot uitlegde hoe iedereen hetzelfde is. Het is een spannend en interessant verhaal over (een onbekend stuk) Nederlandse geschiedenis maar ook over een verboden en onmogelijke liefde. Ik waardeer het boek met 3,5 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren