Het Beest

Zaterdag, 15 september, 2018

Geschreven door: Thomas Sijtsma
Artikel door: Theo Jordaan

Wielerlegende Lieuwe Westra

[Recensie] Het beest beschrijft het turbulente wielerleven van de Friese stoemper Lieuwe Westra. Uitgeverij Voetbal Inside slaagt er elke keer opnieuw in om geslaagde portretten van kleurrijke sporters uit te geven. Het beest. Het wielerleven van Lieuwe Westra, geschreven door provinciegenoot Thomas Sijtsma is hiervan weer een prima voorbeeld. Goudeerlijk vertelt Lieuwe Westra over zijn vele ups en downs voor, tijdens en na zijn wielercarrière.

Lieuwe Westra had eigenlijk niet zo’n behoefte om zijn belevenissen te boek te stellen. Maar Thomas Sijtsma wist hem er toch van te overtuigen. Hierbij zal zeker meegespeeld hebben dat de gesprekken die de beide mannen hebben gevoerd voor de totstandkoming van het boek in het Fries gevoerd konden worden. Liewe Westra is bepaald niet het prototype van een wielrenner die altijd voor zijn sport geleefd heeft. Sterker nog, zeker in zijn jonge jaren, was het tegendeel het geval. Na eerst als een beloftevolle wielrenner behoorlijk succesvol te zijn geweest, ging hij aan de slag als stratenmaker en genoot met volle teugen van het nachtleven met drank, drugs en alles wat er nog meer bij hoorde. Dit leven betekende bijna zijn ondergang. Maar net op tijd ontdekte Lieuwe Westra opnieuw het wierennen. Hij wist zich uiteindelijk toch te ontwikkelen tot een volwaardig prof-wielrenner die bekend stond als het beest. Die bijna kreeg hij omdat hij onbedaarlijk hard kon doorfietsen. Zo hard dat trainen met hem door de meeste wielrenners als straf werd gezien.

Zeer goed geschreven en goudeerlijk portret van een kleurrijke wielrenner

Eigenwijs is Lieuwe Westra tijdens zijn wielercarriere ook altijd gebleven. Hij volgde zijn eigen weg en liet zich vrijwel nooit op andere gedachten brengen. Successen wist hij te boeken. Maar hij werd ook geconfronteerd met de donkere kanten van het wielrennen die hem, zeker aan het einde van zijn carrière, in een diepe depressie bracht waarvan hij nog steeds herstellende is.

C2W

Eerder verschenen op Allesoverboekenenschrijvers.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Het Beest