"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het Beiroet Protocol

Maandag, 9 augustus, 2021

Geschreven door: Joel C. Rosenberg
Artikel door: Severine Lefebre

De auteur heeft een zeer spannend complotverhaal neergezet dat van begin tot het einde boordevol actie zit

[Recensie] Speciaal agent Marcus Ryker is samen met zijn team op reis om de voorbereidingen te treffen voor het bezoek van de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken de volgende dag. Ze bevinden zich langs de grens tussen Israël en Libanon wanneer zijn team onverwachts wordt aangevallen en gekidnapt door de Hezbollah. Er wordt snel actie ondernomen door Israël en Amerika, waarbij ze de nodige troepen sturen om hen te zoeken. De klok tikt echter ongenadig door, en met elke seconde die verstrijkt, verkleint hun overlevingskans. Ryker ziet daarom maar één mogelijkheid, en dat is ontsnappen. De vraag is alleen: hoe?

Met Het Beiroet Protocol heeft Joel C. Rosenberg een zeer spannend complotverhaal neergezet dat van begin tot het einde boordevol actie zit. Het is daarbij het vierde deel in de reeks rond speciaal agent Marcus Ryker.

‘Marcus Ryker hoorde wel het suizen van de naderende raket, maar zag hem niet aankomen.’ Met deze zin begint het verhaal, waarmee direct duidelijk wordt dat het een boek boordevol actie en spanning zal worden. Met een continue zinderende spanningsboog. De hoofdverhaallijn start met de totaal onverwachte aanval van een Hezbollaheenheid op het team van Marcus. Hij wordt samen met zijn collega Kailea Curtis van de diplomatieke veiligheidsdienst en Yigal Mizrachi van de IDF gevangengenomen en ergens dieper in Libanon opgesloten. Daar worden ze gemarteld in de hoop informatie los te laten. Soms wat gruwelijk, maar het maakt dat je als lezer op het puntje op je stoel zit en je je tot het einde afvraagt of Marcus, Kailea en Yigal het wel zullen overleven.

Er zitten natuurlijk nog wel wat nevenverhaallijnen in het boek, zoals de reactie op deze gijzeling van Israël en Amerika, en het effect dat dit zal hebben op de rest van het Midden-Oosten. Daarnaast zijn er zorgen over wat de consequenties zullen zijn van dat conflict voor het nakende vredesverdrag tussen Israël en Saoedi-Arabië. Maar alles is uiteindelijk terug te leiden naar de situatie waar Marcus in terecht is gekomen. Het is enerzijds wel een beetje jammer dat het hoofdpersonage van de reeks in dit boek opgesloten zit. Anderzijds zorgt deze verhaallijn wel voor een specifieke sfeer waarbij je als lezer meeleeft met de gijzelaars.

Boekenkrant

De plot van Het Beiroet Protocol zit goed in elkaar. Na het spannende begin zie je een duidelijke opbouw in de verhaallijn, die resulteert in de acties die door de verschillende landen worden ondernomen. Er wordt daarbij voortdurend gewisseld van perspectief, vaak nog binnen eenzelfde hoofdstuk. Dat maakt het in het begin wat ingewikkeld, maar het zorgt tegelijk voor de nodige cliffhangers, waardoor je het boek moeilijk kunt wegleggen. Een spectaculair slot maakt het spannende verhaal af. Het is misschien een tikkeltje overdreven en dus minder geloofwaardig daardoor. Gelukkig komen de eerdere passages wel vrij realistisch over.

Zoals de reeks ook aangeeft is Marcus Ryker duidelijk het hoofdpersonage. Doordat dit reeds het vierde boek is, is zijn persoonlijkheid al grotendeels geschetst. Maar ook zonder deze voorkennis heb je al snel een beeld van wie Marcus is. Hij staat niet bij iedereen op een goed blaadje, en vooral in het Midden-Oosten en Rusland heeft hij behoorlijk wat vijanden gemaakt waardoor er een prijs staat op zijn hoofd. Dit is een extra moeilijkheid waar Marcus moet aan denken tijdens zijn gevangenschap. Daarbij is het ook intrigerend om te zien hoe het personage mentaal om gaat met de situatie, zeker tijdens de martelingen. Daar komt zijn jarenlange training goed bij te pas. En zijn geloof. Naast Marcus doen er nog tal van personages mee, zoals o.a. Kailea en Yigal. Om het overzicht te kunnen bewaren is er vooraan in het boek een handige lijst met de belangrijkste personages.

Joel C. Rosenberg heeft een erg vlotte en beeldende schrijfstijl, die maakt dat je het verhaal als een soort continue actiefilm voor je ogen ziet passeren. Dit met oog voor detail en realiteit. Je merkt duidelijk dat de auteur zeer goed vertrouwd is met de toestand in het Midden-Oosten, zowel op politiek en godsdienstig vlak. Twee thema’s die ook hun plek hebben in dit boek, naast verraad, complotten, oorlogsdreiging,…. Het boek heeft in het algemeen een hoog leestempo. De hoofdstukken zijn lekker kort, en hebben een bijkomende onderverdeling telkens wanneer het perspectief wijzigt.

Het Beiroet Protocol is het eerste boek dat ik van Joel C. Rosenberg heb gelezen. En ik vond dit smaken naar meer! Ik houd van dit type thriller, waarbij actie en spionage/complotten voorop staan. En Rosenberg weet duidelijk wat de ingrediënten zijn hiervoor. Door de spanning en de vele cliffhangers zat ik volledig verdiept in het verhaal. Het zenuwslopende einde las ik met open mond. Het zou zó een scène uit een film met Sylvester Stallone of Steven Seagal kunnen zijn. Mijn eerste kennismaking met Rosenberg was dus absoluut een succes, en ik geef daarom Het Beiroet Protocol vier vonkende sterren!

Eerder verschenen op Perfecte Buren