Het beste van Zoomigurumi

Zaterdag, 22 oktober, 2022

Geschreven door: Joke Vermeiren, Sophie Peirsman, Joost de Wolf
Artikel door: Steffie Verspeek-Dielis

Een duidelijke ‘best of’ met passie voor haken

[Recensie] Voor Het beste van Zoomigurumi heeft Joke Vermeiren de 30 beste amigurumi-patronen uit de eerdere Zoomigurumi-boeken geselecteerd. Joke Vermeiren beheert de site amigurumi.com en heeft zodoende goed zicht op welke patronen populair zijn. De patronen bieden voor elk wat wils: van makkelijke tot moeilijke patronen en van simpel aapje tot een schattige schildpad met sneakers aan.

Basisinformatie aan het begin
Dit boek is overzichtelijk opgebouwd. Het start met wat je nodig hebt en een overzicht van de steken die in de patronen gebruikt worden. Vervolgens volgt een uitleg van wat Zoomigurumi nu eigenlijk zijn. Hierdoor heb je een goede basis, je kunt gericht materiaal klaarleggen en kunt de steken nog even oefenen als je dat nodig vindt.

Ruimte voor de patronen
Het midden van het boek bevat de 30 patronen. Per patroon is aangeven wat de moeilijkheidsgraad is. Hierdoor kun je een patroon kiezen dat bij je niveau past. De afkortingen in de patronen zijn volgens de normale notatie (‘R’ voor haken in rondes of spiralen, ‘Rij’ voor in rijen haken, ‘v’ voor vaste, etc.). Dit betekent dat je, als je vaker patronen gebruikt bij het haken, vlot kunt starten in Het beste van Zoomigurumi.

Bij elk patroon staat verder een QR-code en een web-link. Dit is echt een meerwaarde van dit haakboek. Via de web-link of QR-code kom je namelijk op een site met creaties van die amigurumi door andere hakers. Hier kun je dus inspiratie opdoen om een eigen draai te geven aan het schattige, in het rond gehaakte knuffeltje dat je gaat maken.

De patronen in stukken opgenomen (bijvoorbeeld lijfje, oor, arm) en zijn eenvoudig te volgen. De beschrijvingen kloppen ook. Daar waar de beschrijving misschien lastiger te volgen zou kunnen zijn, zijn foto’s toegevoegd van de te nemen stappen. Zo worden ook de lastigere onderdelen makkelijk gemaakt.

Achtergrond aan het eind
Aan het eind van het boek is nog ruimte gemaakt om je te verdiepen in de bedenkers van de Zoomigurumi. Je krijgt hier net dat beetje extra achtergrond, waardoor de designers tot leven komen. Met uiteraard de passie voor haken als rode draad, een passie die dit boek zeker uitstraalt.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow