Het boek met alle antwoorden

Zondag, 21 november, 2021

Geschreven door: Carol Bolt
Artikel door: Marco Gerritsma

Grappig boek voor gezamenlijk gebruik

[Recensie] Ik besloot tot aanschaf van dit boek toen ik naar mijn favoriete tv programma Het Roer Om keek. Een vrolijke jongen van 18 werd meegesleurd in het onbezonnen avontuur van zijn ouders om een Bed and Breakfirst te beginnen in Spanje. Als hij het even niet meer zag zitten haalde hij Het boek met alle antwoorden tevoorschijn voor advies.

Het boek bestaat al 20 jaar en is 36 keer in herdruk gegaan. Auteur is kunstenares Carol Bolt. Het boek geeft antwoord op belangrijke en minder belangrijke levensvragen.  Serieus moet je het niet nemen. Het is vooral grappig om het samen met iemand te doen.  Het is eigenlijk meer een onderhoudend spel dan een boek. Op de eerste pagina staat hoe je het boek gebruikt.

Houd het boek gesloten in de hand, op schoot of leg het op tafel. Concentreer je tien tot vijftien seconden op je vraag. Je mag geen open vragen stellen: ze moeten met “ja” of “nee“ te beantwoorden zijn.

Terwijl je je vraag formuleert, in gedachten of hardop, leg je één hand op het boek en strijk je met de vingers van je andere hand van onder naar boven langs de zijkant van de bladzijden.

Wordt Vervolgd

Wanneer je het gevoel hebt dat ‘t juiste moment is, sla je het boek open en je krijgt het antwoord op je vraag. Herhaal deze procedure voor alle vragen die je hebt.

De auteur heeft goed nagedacht over de formulering van antwoorden.  Wat voor vraag je ook stelt er komt bijna altijd een antwoord dat hout snijdt.  Nietszeggende antwoorden maar die wel vermakelijk zijn. Een paar voorbeelden om je een indruk te geven.

  • Vind ik een passende baan? Waarschijnlijk gaat er iets fout.
  • Wordt onze hond ooit vrienden met de kat van de overburen? Je weet het nu beter dan ooit.
  • Krijg ik ooit een huis met een tuin? Je moet niet overdrijven.
  • Kan de huisarts mij van mijn verkoudheid afhelpen? Laat het los.
  • Heeft het dragen van mondkapjes zin? Het zou wel eens moeilijk kunnen zijn om tot een compromis te komen.
  • Gaat deze corona pandemie voorbij? Zorg dat je dingen wat helderder ziet.
  • Wordt de klimaatcrisis opgelost? Het is de moeite waard.
  • Wordt de stikstofcrisis opgelost? Houd je aan je verplichtingen.

Dit boek is geschikt voor mensen die van gezelligheid houden en die het leven niet al te serieus nemen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles