"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het Dikke Denkboek

Zaterdag, 3 december, 2022

Geschreven door: Reynier Molenaar, Sieger Zuidersma
Artikel door: Rita Pontororing

Kennismaken met filosofie

[Recensie] Als je graag  meer wilt weten over filosofie, is Het Dikke Denkboek een hele goede keuze. Waarom? Belangrijkste reden dat dit boek zo toegankelijk is, is omdat auteur Reynier Molenaar zichzelf een beperking heeft opgelegd. Hij behandelt vijftien filosofen in aparte hoofdstukken. Dat maakt dit filosofieboek heel toegankelijk.

Hoe
Bam. In het voorwoord neemt Molenaar je gelijk mee langs het dagelijkse leven met de aanname dat de lezer zichzelf vast vragen stelt als bijvoorbeeld “Wie ben ik?” Maar… stelt hij, beantwoorde vragen roepen nieuwe vragen op.

Daarbij wil Molenaar vooral prikkelen en nieuwsgierig maken. Dit is te lezen in de Inleiding, daar legt hij uit wat hij verstaat onder een filosofische vraag.

Ook is er uitleg over de vijftien hoofdstukken waarbij het telkens om één belangrijke Westerse filosoof gaat. De inleiding is begrijpelijk en toont aan dat de aanpak in dit boek als het ware strak omkaderd is wat de toegankelijkheid versterkt.

Uitgebreide uitleg
Na het lezen van de inleiding is het raadzaam om terug te gaan naar de inhoudsopgave voor het overzicht. Als lezer kom je te weten om welke vraag het gaat, wat je kunt verwachten bij deze vraag en over welke filosoof je gaat lezen plus in welke tijd je de genoemde filosoof moet plaatsen. Hetzelfde lees je bij de start van elk hoofdstuk. Met een grappige cartoon van Sieger Zuidersma die vast een glimlach uitlokt.

In een licht kader wordt het hoofdstuk bij jou als lezer gestart met bijvoorbeeld een ‘stel dat’, een vraag of gewoon een uitleg.

Daarna komen Laura en Jesse aan het woord. Van het gesprek tussen broer en zus wordt een link gelegd naar de filosofie en natuurlijk de filosoof die bij de vraagstelling hoort.

De verhalen worden steeds afgewisseld door grappige cartoons. Zomaar een voorbeeld “Mag ik uw kennis meten?” “Ja zeg, dat moet u maar aan mijn kennis vragen!” Als een tussendoortje bij de uitspraak van Socrates “Ware kennis, is dat je weet dat je nooit alles zult weten.”

Elk hoofdstuk laat je als lezer ook verder denken door de afsluiting met bijvoorbeeld een spel, een raadsel, een denkopdracht.

Helaas kan het boek door de vele verhalen minder aantrekkelijk overkomen. Anderzijds bieden de terugkomende elementen een soort houvast. Het klinkt tegenstrijdig met eerder genoemde toegankelijkheid maar er zijn wat te veel verhalen. En dat is best jammer. Het is daarom aan te bevelen om dit boek samen met jongeren te lezen en te bespreken. Een eerste kennismaking met filosofie.

Inkijkfragment



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Hereditas Nexus

Boeken van deze Auteur: