Het donkere visioen

Zaterdag, 12 november, 2022

Geschreven door: Marjo Vroed
Artikel door: Demi Stein

Griezelig jeugdboek

[Recensie] Rowin Kelsie is een meisje van twaalf jaar oud. Ze woont in een groot huis. Tot daar lijkt ze heel normaal. Ze woont echter naast een privé kerkhof en haar enige vrienden zijn de geesten die daar rondzwerven.

Op haar dertiende verjaardag verschijnt er een mysterieuze graaf en Rowin krijgt een visioen over monsterlijke wolven die het kerkhof vernietigen. Ze weet zeker dat de graaf en het visioen iets met elkaar te maken hebben, maar wat? Het is aan Rowin om haar kerkhof te redden. Daarom gaat ze met haar geesthondje Zombie op avontuur.

Voor de fans van Paul van Loon
Allereerst wil ik vermelden dat ik had gewild dat dit boek er al was toen ik kind was. De boeken van Paul van Loon vond ik vroeger geweldig en wat mij betreft past Marjo de Vroed hier met Het donkere visioen perfect bij.

Het verhaal is namelijk griezelig op een perfecte jeugdboeken manier. Je leert eerst even Rowin en haar omgeving kennen. Daar ontdek je al gauw dat Rowin geen alledaags meisje is en dat haar situatie zeker uniek te noemen is. Daarna kom je er snel achter dat er iets te gebeuren staat en dat is waar de spanning dan ook begint.

Wanneer Rowin op pad gaat voor haar missie zit je op het puntje van je stoel. Hoe spannend het vervolgens ook wordt, Rowin blijft een stoere meid en gaat er volledig voor. Als ze het kerkhof niet weet te redden, is ze immers al haar vrienden kwijt. Het avontuur is vermakelijk en griezelig tegelijk en maakt dat je het boek liever niet weglegt. Hoe zal dit aflopen voor Rowin en haar geesten-vrienden?

Griezelig, maar niet eng
De zinsopbouw, woordkeuzes en lettergrootte zijn goed afgestemd op de jeugdige lezers waardoor het een goed en toegankelijk boek is. De schrijfstijl van De Vroed is prettig en er wordt regelmatig een grapje gemaakt waardoor het zeer vermakelijk is. Daarbij is het griezelig en mysterieus, maar gelukkig niet zo eng dat je er ‘s nachts van wakker ligt.

Marjo de Vroed is een Nederlandse auteur en heeft er altijd al van gehouden om verhalen te bedenken en schrijven. Haar ervaringen als leerkracht helpen haar bij het schrijven van boeken. In 2018 kwam haar debuut de Bosdorp Brigade uit.

Boekenkrant

De Vroed heeft een leuk en spannend verhaal neergezet dat zeker aan te raden is voor de jeugd die wel van griezelen houden.

Eerder verschenen op meerboekenblog.nl