"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het Donkere Woud

Zaterdag, 19 juni, 2021

Geschreven door: Cixin Liu
Artikel door: Steffie Verspeek-Dielis

Ga mee naar de toekomst en ontmoet de Trisolaranen

[Recensie] Het drielichamenprobleem.

De bewoners van Trisolaris zijn in Het Donkere Woud op weg naar de aarde met de intentie de mensheid te vernietigen, dan wel gevangen te nemen. De bewoners op aarde zijn hiervan op de hoogte en doen er alles aan om zich te kunnen verdedigen op het moment dat de Trisolaraanse vloot aankomt, over ongeveer 4 eeuwen. Sofonen, subatomaire agenten, ontregelen echter de technologische ontwikkeling, dus de aardbewoners moeten een ander plan bedenken om zich te kunnen verdedigen. Daarom worden Muurschouwers benoemt, vier personen die alle vrijheid krijgen om verdedigingstechnieken uit te denken en de verdediging te ontwikkelen. Drie Muurschouwers zijn bekende strategen, de vierde is een onbekende Chinese astronoom, Luo Ji. Hij is niet gekozen vanwege zijn bekendheid, maar omdat de Trisolaranen hem om de een of andere reden dood willen hebben.

Het Donkere Woud start met een bijzondere proloog, verteld vanuit een bruine mier, waarin de lezer belangrijke informatie krijgt: twee axioma’s van de kosmische sociologie. Na de mier gaat de proloog verder waar deel 1, Het drielichamenprobleem, geëindigd is. Vanaf dit moment is het van belang dat de inhoud van Het drielichamenprobleemje nog helder voor de geest staat, anders zijn de dialogen lastig te begrijpen.

Het Donkere Woud is, net als Het drielichamenprobleem, een wetenschappelijke science fiction. In het eerste deel van de trilogie werd diep ingegaan op sofonen, dimensies en astronomie. Dat was soms ingewikkeld, maar goed te volgen. Dit tweede deel gaat qua wetenschap nog verder. In Het Donkere Woud wordt namelijk 4 eeuwen aan technologische ontwikkeling op alle vlakken beschreven. Daarnaast bevat dit boek veel uitwerkingen van verdedigingsstrategieën die gebruik maken van die technologische ontwikkelingen.

Boekenkrant

Toch is Het Donkere Woud op deze onderdelen goed te volgen. Cixin Liu is namelijk een meester in integreren van wetenschap in science fiction. De enige stukken die lastiger te volgen waren en de volle aandacht vereisten, waren de delen over de axioma’s van de kosmische sociologie. Dat lag niet aan de schrijfstijl of de uitwerking, maar puur aan het feit dat dit onderwerp erg abstract, bijna filosofisch is.

Ondanks de voor het verhaal benodigde uitwerkingen van alle technologische ontwikkelingen, weet Cixin Liu met Het Donkere Woud je aandacht goed vast te houden en een spannende science fiction neer te zetten. Vooral de momenten dat de aardbewoners daadwerkelijk in contact komen met de Trisolaraanse vloot zijn spannend. Ook de verschillende verhaalwendingen dragen bij aan de spanning. Buiten de spanning bevat Het Donkere Woud ook humor, al is het subtiel; personage Luo Ji weet geregeld een glimlach te ontlokken.

Lezers die van wetenschap en van science fiction houden, kunnen dus na Het drielichamenprobleem opnieuw genieten van een spannend verhaal. En gelukkig komt al snel de Nederlandse vertaling van deel drie van deze trilogie, Het einde van de dood. Ik verheug me er alvast op.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Het donkere woud

Het einde van de dood

Het donkere woud

Het drielichamenprobleem