Het Efteling Familiekookboek

Zaterdag, 11 september, 2021

Geschreven door: Efteling
Artikel door: Eva Reinders

35 lekkerste gerechten uit de wereld vol wonderen

[Recensie] In de Efteling kun je – zelfs in deze tijd – even ontsnappen aan de alledaagse werkelijkheid. Droomvlucht, Fata Morgana en natuurlijk het Sprookjesbos, maar ook de modernere attracties als De Vliegende Hollander en De baron voeren je even mee naar een andere wereld. Voor wie een beetje Efteling-magie in huis (en dan met name de keuken) wil halen, is er nu Het Efteling familiekookboek. Daarin vind je de 35 lekkerste gerechten uit de Wereld vol Wonderen, die kinderen zelf of samen met een volwassene kunnen maken.

Het boek begint met wat basisregels over veiligheid en hygiëne in de keuken. Hulp van een oudere chef is welkom en voor de kleinste koksmaatjes staat vermeld wat zij kunnen doen. Van ‘secretaris protocollair’ O.J. Punctuel krijgen we de etiquetteregels die aan tafel gelden: geen geboer of ellebogen op tafel en áltijd een tafelkleed. De recepten voeren je vervolgens door het park, langs oude bekenden als Lange Jan, de fakir en Roodkapje – het erfgoed van geestelijk vader Anton Pieck. Ook de nieuwste bewoners – Max en Moritz, Klaas Vaak en de ultrablije Pardoes – zijn present.

In de Wereld vol Wonderen twinkelen de gerechten je tegemoet. Naast snacks, desserts en gebak zijn er ook ontbijt- en lunchrecepten en avondmaaltijden. Succesnummers voor kinderen zijn zonder twijfel de Efteling Eigenheymers (chips-op-stok), ‘anti-vries’ chocolademelk met mini-donuts en de rocky roadcake met knettersuiker. Verrassender zijn bijvoorbeeld de noedelsalade, het stoofpotje van de heks (‘zonder kindjes erin’) en de burgers met zuurkool. Sommige gerechten zijn wel erg felgekleurd. De regenboogtosti met voedingskleurstof zou ik overslaan en de rode appels van Sneeuwwitje, overgoten met suikerstroop, lijken me net als die op de kermis vooral prachtig om naar te kijken. Net zo mooi maar een stuk gezonder zijn dan bijvoorbeeld de Droomsmoothie en de Wonderlijke fruit- en bloemenloempiaatjes.

Eerder waren er al het taarten– en het pannenkoekenboek van Polle, waarin zoet de boventoon voerde. In dit Efteling familiekookboek vind je niet alleen kinderfavorieten als pasta en poffertjes, maar ook heel wat gezondere gerechten. Bij elk recept zie je of het vega(n), gluten- en/of zuivelvrije is en bovendien of er een aardige portie groente of fruit in gaat. Handig na een dagje pretpark waarop het menu meestal vooral bestaat uit witte broodjes, patat en ijs!

Wordt Vervolgd

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl